Menneskesmuglerne skal stoppes, og deres både skal knuses.
Sådan lyder et af EU's svar på, hvordan man vil bremse krisen i Middelhavet, hvor tragiske kæntringer har kostet mere end 1700 bådflygtninge livet i år.
I mandags blev EU's udenrigsministre enige om at søsætte et civilt og militært samarbejde til at fange og ødelægge menneskesmuglernes fartøjer.
Der er endnu ikke detaljer om indsatsen, men det står klart, at den skal hente inspiration i EU's militære indsats fra 2008 om at bekæmpe pirateri ud for Afrikas Horn.
Glemmer roden af problemet
Men det hjælper ikke meget at jagte menneskesmuglerne. Det er ren symptombehandling, lyder det fra flere eksperter.
- Man angriber slet ikke roden på problemet, men kommer muligvis til at sætte folk, der har et beskyttelsesbehov, i fare ved en militær aktion, siger Ninna Nyberg Sørensen, seniorforsker fra Dansk Institut for Internationale Studier.
https://www.youtube.com/watch?v=OqQk7kLuaK4&rel=0
I stedet bør EU hjælpe med at etablere sikre flugtruter for de mange flygtninge og immigranter, der forsøger at krydse Middelhavet.
- Man kunne jo forestille sig, at man brugte EU-fartøjer til at fragte flygtninge sikkert over Middelhavet, siger hun.
IOM: Større humanitært fokus fra EU
Hos Den Internationale Organisation for Migration (IOM) savner man også et mere humanitært fokus frem for mere kontrol og militær, som EU-kommissionens foreløbige plan på ti punkter fra i mandags lægger op til.
- Det er langt ude at tro, at man kan ramme smuglerne ved at ødelægge skibene, siger Leonard Doyle, talsmand for IOM til DR Nyheder.
Han forklarer, at smuglerne typisk holder sig til landjorden i Libyen og i stedet sætter migranter til at styre bådene over Middelhavet.
Mere hjælp i bådflygtningenes hjemlande
Både Leonard Doyle og Ninna Nyberg Sørensen mener, at man bør sætte ind i de lande, hvor de mange flygtninge og immigranter rejser fra.
- EU skal fokusere på andet end sikkerhed. Vi skal sikre os, at migranterne og flygtningene får bedre grunde til at blive hjemme, end de har nu, siger Leonard Doyle.
Han opfordrer EU til at stå sammen og vise ligeså meget handlekraft, som dengang de besluttede sig for at samarbejde om at bekæmpe pirateriet ud for kysten til Somalia.
- Hvis vi kunne bekæmpe pirateri, kan vi vel også forhindre folk i at drukne i vores farvande, siger han.