Eksperter: Taiwan-samtale er et klart signal fra Trump

Det er helt bevidst, at Trump bryder 37 år lang telefontavshed til Taiwan, lyder det fra USA-eksperter.

På telefonmødet talte Trump og Tsai Ing-wen om både sikkerhedspolitiske og økonomiske spørgsmål, skriver Donald Trump selv på Twitter. (Foto: © STAFF, Scanpix)

En telefonsamtale natten til i går mellem Taiwans præsident, Tsai Ing-wen, og den kommende præsident Donald Trump har vakt stor opsigt i både kinesiske og amerikanske medier, der stiller spørgsmålet, om samtalen er en direkte stikpille til Kina.

USA anerkender nemlig ikke Taiwan som et selvstændigt land, og derfor er det 37 år siden, at en amerikansk præsident senest har talt direkte med en taiwanesisk leder.

Ligeledes er spændingerne mellem Tawian og Kina lige nu på sit højeste, da Taiwan tidligere i år valgte en ny præsident, der ikke går ind for, at landet skal være en del af Kina.

USA-ekspert fra Københavns Universitet Mads Fuglede vurderer, at Donald Trump med samtalen vil vise, at han vil sætte en anden kurs over for Kina end den nuværende præsident Barack Obama.

- Han vil vise, at kineserne ikke bare kan skubbe rundt med ham, som særligt Republikanerne har ment var tilfældet under Obama, siger Mads Fuglede til DR Nyheder.

Jørn Brøndal, der er lektor ved Amerikanske Studier på Syddansk Universitet, deler den holdning, som også ligger fint i tråd med den retorik, Donald Trump brugte under præsidentvalgkampen over for Kina.

- Det ligger i forlængelse af, at Trump i løbet af sin præsidentkampagne har tordnet mod Kina og kaldt kineserne kursmanipulatorer og sagt, at man bør indføre en stor straftold på op mod 45 procent, siger Jørn Brøndal, men pointerer dog også, at Donald Trump har nedtonet sin retorik kraftigt efter valgsejren.

Kender ikke Trumps politik

Telefonsamtalen har fået det kinesiske udenrigsministerium til at sende en officiel klage til Det Hvide Hus, hvor de antyder, at Trumps fremfærd kan komme til at skade forholdet mellem USA og Kina.

USA-ekspert Mads Fuglede advarer dog om, at man ikke overdriver konsekvenserne. En enkelt telefonsamtale får nemlig ikke permanente konsekvenser for forholdet mellem de to lande.

- Der er ikke noget, som tyder på, at Trump vil begynde at blande sig i diskussionen omkring Taiwan og Kina, fordi han ikke har nogen interesse i, at den situation skal eskalere, siger han.

Alligevel mener USA-eksperten, at det er et noget 'underligt træk' af Trump. Det falder dog alligevel i tråd med de udenrigspolitiske udmeldinger, han er kommet med efter valget. Ifølge Mads Fuglede ligner det nemlig, at man ikke har en helt klar plan for, hvordan man vil agere i Stillehavs-området, herunder Kina.

- Det er som om, at der ikke er enighed om, hvilke signaler man sender, hvorfor man sender dem og hvad man egentlig vil. Der er tydeligvis ikke en sammenhængende udenrigspolitisk strategi i det. Derfor er det underligt, at han taler med Taiwans præsident. Det giver meget omtale, men kan ikke ses som led i en strategi, i hvert fald ikke en, som omverdenen kan forstå, siger Mads Fuglede, der pointerer, at det er vigtigt, at Trump snart udnævner sin udenrigsminister, der kan lægge en klar strategi.