Eksperter om Farage-exit: Det er ikke overraskende

Men Ukip-formandens melding stiller partiet i en eksistentiel krise, mener lektor.

- Nigel Farage har været med til at overtale briterne til at stemme Storbritannien ud af EU, så det er et lidt mærkeligt tegn, at han nu forlader posten, siger CBS-lektor Ole Helmersen. (Foto: © Neil hall, Scanpix)

Missionen er fuldført. Briterne har stemt Storbritannien ud af EU. Og så er der ikke mere at komme efter for den afgående Ukip-formand, Nigel Farage.

Derfor er det ifølge Ole Helmersen, lektor ved Copenhagen Business School og ekspert i britiske forhold, ikke overraskende, at den markante frontfigur nu trækker stikket.

- Farage har tidligere luftet tanken om at stoppe som formand, og han har tidligere sagt, at han aldrig ville være politiker. Han ville bare have Storbritannien ud af EU, siger Ole Helmersen.

I nogle dele af Ukip vil der formentlig ikke være den store utilfredshed med, at Nigel Farage har trukket sig. Selv om de interne stridigheder i partiet har været gemt væk i valgkampen op til Brexit-afstemningen, så er de der. Og der har, ifølge Ole Helmersen, været utilfredshed med, at partiet stort set kun har været tegnet af én person.

Derfor har lektoren også svært ved at pege på en oplagt efterfølger.

Pres fra sponsor

Nogenlunde samme melding kommer fra Hans Christian Andersen, tidligere lektor ved Northumbria University i Newcastle.

- Selvom mange har været glade for ham under Brexit-kampagnen og været fascineret af hans fængende og sjove måde at kritisere EU på, så har flere håbet, at han ville trække sig. - Jeg tror, at der er medlemmer i Ukip, der er blevet trætte af ham. Derudover har en af partiets største hoveddonorer sagt, at man bør skabe et nyt anti EU-parti, der trækker medlemmer fra Ukip, Labour og de konservative. Så planen har muligvis været at skille sig af med ham.

Han refererer til, at multimillionæren og Ukip-donoren, Arron Banks, den 29. juni meldte ud, at man bør lave et nyt parti, der erstatter Ukip.

Her antydede han, at han ikke umiddelbart ville vælge Nigel Farage som leder for det nye parti.

- Han kan have fået nok. Og forresten så er det en god måde at forlade politik, når man er på toppen, sagde han til The Guardian.

Men Nigel Farages efterfølger får en stor opgave, understreger Ole Helmersen.

- Partiet står med et eksistentielt problem. Det blev stiftet med ét mål, nemlig at trække sig ud af EU, så missionen er umiddelbart opfyldt. Partiet har ikke haft holdninger til andet end EU og indvandring, og så er spørgsmålet, om de kan leve på deres fremmedfjendskhed alene, spørger lektoren.

Derudover er det langt fra sikkert, at Nigel Farages farvel vil blive modtaget godt blandt de vælgere, der valgte at følge ham ud af EU.

- Nigel Farage har været med til at overtale briterne til at stemme Storbritannien ud af EU, så det er et lidt mærkeligt tegn, at han nu forlader posten, siger Ole Helmersen.