Eksperter: Magtspillet om Putins fremtid kører i Kremls korridorer

Weekendens begivenheder har udstillet Putin og hans styres svagheder, peger eksperter på. Det vil blive udnyttet, men af hvem og hvornår?

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har efter weekendens begivenheder fået noget at tænke over, da kampen om magten i Rusland er i gang bag Kremls tykke mure, lyder det fra flere eksperter. (Foto: © SPUTNIK, Ritzau Scanpix)

Hvis man er til serier som Borgen, West Wing, House of Cards eller The Diplomat, så ved man, at politiske magtkampe sjældent er særligt kønne, og at der altid sidder nogle forsmåede politikere tilbage.

Om der kommer en tv-serie ud af de seneste dages begivenheder i Rusland er for tidligt at sige, men sikkert er det, at der er rigeligt inspiration til intriger, rænkespil, dobbeltspil, hævn og løgne.

Den paramilitære Wagner-gruppe og dens leder, Jevgenij Prigozjin, iværksatte en af verdenshistoriens korteste revolutioner, men den varede længe nok til at udstille Ruslands stærke mand gennem de seneste årtier, Vladimir Putin, som en usikker præsident, der lige nu skal se sig over skulderen.

Sådan lyder dommen fra flere eksperter med kendskab til Rusland og russisk politik.

Én af dem er Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS). Han beskriver det som ”ekstremt kompliceret og vanskeligt at få indblik” i de magtkampe, der foregår. Men at de er der, er han ikke i tvivl om:

- Forskellige klaner er begyndt at positionere sig, fordi Putins udløbsdato er kommet tættere på. Vi ved ikke, om det er en måned eller fem år, men han står svækket tilbage, og han skal forsøge at genskabe noget af det, der er tabt, og det vil være svært for ham at gøre.

- Jeg forestiller mig, at Putin sidder med få, betroede medarbejdere og finder ud af, hvem der var loyale og holdt med ham, og hvem der skal udrenses. Det magtspil vil foregå de kommende dage, uger og måneder og er afgørende for, hvordan det her falder ud, forklarer Splidsboel til DR.

Nogen må have vidst noget

Jacob Kaarsbo, senioranalytiker i Tænketanken Europa, peger på, at weekendens aktion fra Wagner har været planlagt længe og har fået hjælp indefra, fordi en hær med blot få tusinde mand og beskedent materiel ikke kan rykke flere hundrede kilometer gennem Rusland på den måde uden at møde modstand.

Kører der et magtspil i Kreml?

- Det må der gøre. Vi har set to styrker på 4.000-5.000 mand gå ind i to byer og uden nogen form for kamp tage magten. Det gør man ikke bare lige. Vi ved, at de amerikanske efterretningstjenester har vidst, at der var noget i gærde, og russerne blev taget på sengen.

- Der må næsten have været nogen på indersiden, der har samarbejdet om det her eller ladet det køre umanerligt længe, inden Prigozjin vendte om, siger Jacob Kaarsbo til DR.

Kort efter det, der i lørdag lignede begyndelsen på en væbnet opstand, blev sikkerheden i både Moskva by og regionen Moskva øget for at imødegå truslen fra Wagner-gruppens kortege. Her er det Kreml og den Røde Plads i centrum af Moskva, der er hegnet ind. Foto: EPA//Maxim Shipenkov (Foto: © MAXIM SHIPENKOV, Ritzau Scanpix)

Lammet opposition

Uanset hvad der sker, bliver det næppe den russiske opposition, der står bag Putins mulige fald. Det vurderer Katrine Stevnhøj, som er Ph.d.-stipendiat ved Københavns Universitet og forsker i russisk politisk aktivisme.

Årsagen er, at oppositionen dels er splittet i forhold til deres ønsker om det fremtidige Rusland. Desuden er der ikke en samlet leder, parterne kan bakke op om - og mange af lederne er enten i eksil eller i fængsel.

Katrine Stevnhøjs vurdering er derfor, at oppositionens bidrag i højere grad bliver ”kommunikation end aktivisme”, mens man følger situationen i Rusland.

- Reaktionen fra oppositionen handler i høj grad om, at man udnytter, at regimet har vist sin svaghed. Man siger ikke ”løb ud på gaden og lav revolution”, men man bider mærke i, at der er en svaghed i regimet, der kan give noget håb om, at både Putin og det regime, han repræsenterer, ikke er for evigt, siger hun.