Angreb mod to moskeer i Yemen fredag kan være et skridt i retningen mod en endegyldig borgerkrig, frygter to internationale eksperter.
Omkring 140 mistede livet under fredagens blodige angreb mod to moskeer i Yemens hovedstad, Sanaa, da flere selvmordsbombere sprængte sig selv i luften udenfor to shiamuslimske moskeer.
Flere hundrede blev såret ved angrebene.
- Yemenitterne er vant til vold, men ikke så brutalt som dette, siger analytikeren Farea al-Muslimi til avisen New York Times.
Dermed er Yemen ramt af den samme sekteriske vold, som har ramt Syrien og Irak, skriver avisen. Der hentydes formentlig til, at gruppen, som har taget ansvar for fredagens angreb, er tilknyttet Islamisk Stat, som kontrollerer dele af Syrien og Irak.
- Det er et meget skræmmende tidspunkt, siger den politiske analytiker, der til daglig bor i Sanaa.
Præsident flygtet
Yemen har stået uden regering siden januar, da den shiamuslimske Houthi-bevægelse afsatte præsident Abd-Rabbu Mansour Hadi og satte ham i husarrest.
Den afsatte præsident er siden flygtet til sin fødeby Aden i det sydlige Yemen, hvor han har anmodet det internationale samfund om hjælp med konflikten.
I mellemtiden har Yemen været politisk lammet.
IS-støtter har taget ansvar
Analytikeren Samaa al-Hamdani mener, at angrebene passer ind i et mønster af stigende vold, som langsomt vil vokse sig større.
I et brev til de efterladte efter fredagens angreb, skriver Abd-Rabbu Mansour Hadi, at der er tale om en terrorhandling.
- Sådanne afskyelige angreb kan kun ske, fordi de er fjender af liv, skriver han.
- Shia-ekstremisme, repræsenteret af den væbnede Houthi-milits, og sunni-ekstremisme, ved al-Qaeda, er to sider af samme sag, som ikke ønsker velfærd og stabilitet for Yemen og dets folk, skriver Hadi videre.
En lokal militant gruppe har taget ansvaret for angrebet og hævder at tilhøre Islamisk Stat (IS).
Shia-muslimer dominerer
Det er dog endnu ikke bekræftet, lyder det fra Det Hvide Hus i USA.
- Vi har tidligere set sådanne påstande fra andre ekstremistiske grupper. Det ser ud til, at sådanne påstande ofte falder, fordi de mener, at det gavner deres propaganda, siger talsmand Josh Earnest.
Det første angreb fandt sted i Badr-moskéen i det sydlige Sanaa, hvor en selvmordsbomber sprængte sig selv i luften inde i moskéen.
Da de overlevende flygtede ud af moskéen, blev de angrebet af en medsammensvoren udenfor.
Samme scenarie gentog sig ved al-Hashuh moskéen i det nordlige Sanaa.
Moskéerne, der ikke ligger langt fra Sanaas bymidte, tiltrækker hovedsageligt tilhængere af den shiamuslimske Houthi-gruppe, som dominerer Yemen efter en offensiv sidste år.
/ritzau/