Eksperter: Det er ligegyldigt, at verden løber tør for olie

Verden bør satse på vedvarende energi og gøre sig uafhængige af fossile energi, mener eksperter i forbindelse med nye til fra BP.

Danmark har allerede planer om at gøre sig uafhængig af fossile energier. Hvis verden bare satser på vedvarende energi, så bør man ikke frygte at olien slipper op - hvilket BP forventer sker om 53år og fire måneder. (Foto: © Christian Lindgren, Scanpix)

Hvis vi fortsætter med at bruge lige så meget olie, som vi gør i dag, vil verdens oliereserver være tømt omkring november 2067.

Det har olieselskabet British Petroleum udregnet, men de forholder sig ikke til, om det overhovedet er muligt at udvinde al olien, skrev US Today forleden.

Hos Energistyrelsen mener man, at British Petroleums udregninger er realistiske, men ifølge chefkonsulent Lars Georg Jensen er tallet ligegyldigt.

- Det er sådan set ikke så interessant, om vi løber tør for olie om 40, 50 eller 60 år. Det interessante er at kigge på de forhold, der spiller en rolle. Som hvordan prisen vil blive præget, usikkerheden omkring forsygningskilderne og klimaet, siger han til DR Nyheder.

Ifølge Lars Georg Jensen kan udregningerne nemt ændres, fordi de baseres på antagelser som højst sandsynligt vil ændre sig i fremtiden.

Ekspert: Vi er allerede nået langt

Oliefelterne bliver mere og mere marginale og skal nu findes i mere vanskelige områder, hvilket kræver store teknologiske og miljømæssige udfordringer.

Men tanken om at løbe tør for olie bekymrer ikke lektor og afdelingsleder for energistudierne på Aalborg Universitet i Esbjerg Jens Bo Holm-Nielsen.

Flere lande herunder Danmark har nemlig allerede som mål at gøre sig uafhængige af fossile brændstoffer, siger han.

- 50 år er en god tidshorisont. Det er en positiv udfordring, som vi kan klare. I Danmark har vi allerede som mål at gøre os fri af fossile brændsler i 2050. Og vi er allerede langt med vedvarende energi. Andre lande burde tage ved lære af os og blive mindre afhængig af fossil energi, siger han til DR Nyheder.

Interesse for den danske model

Energistyrelsen er helt enig i, at løsningen er vedvarende energi. Specielt for at slippe for en række usikkerheder i fremtiden.

- Risikoen for at samarbejde med lande vi ikke har lyst til, eller usikkerheden omkring hvor meget olie vi rent faktisk kan bruge, har fået Danmark til at vælge en vision om, at vi ikke vil være afhængig af fossil energi, siger Lars Georg Jensen.

Men er det realistisk, at store lande som Kina, Rusland og USA kan gøre sig fri af olie og finder den danske model interessant?

- Ja, vi har også allerede set, at eksempelvis kineserne har vist stor interesse for danske energiløsninger ved de store erhvervsfremstød. Også amerikanerne har været i landet for at se, hvordan vi gør det, siger Jens Bo Holm-Nielsen, lektor ved Aalborg Universitet.

Umuligt at bruge al olien

Selvom vi ifølge BP har olie nok til de næste 53 år, så er det ifølge Energisytrelsen urealistisk at tro, man kan bruge al olien.

- Alene i forhold til klimaproblemet kan vi kun bruge en tredjedel af de kendte reserver af fossile brændstoffer som olie, kul og gas. Hvis vi bruger mere end det, så vil vi udlede for meget CO2 og skabe store kilmaforandringer, siger Lars Georg Jensen til DR Nyheder.

Han forklarer desuden, at hvis vi bruger mere end det, så vil vi heller ikke kunne overholde de forudsætninger for klima, som verden har vedtaget.

Derudover pointerer han, at der stadig er teknologiske udfordringer der gør, at der er steder, hvor man slet ikke kan udvinde olien - endnu.

Læs BP's rapport her.