I yderste konsekvens kan urolighederne i Ukraine ende med en opløsning af landet.
Det vurderer Peter Munk Jensen, der er senioranalytiker og Ukraineekspert ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).
- Jeg tror ikke, at der er nogen i dag, der ønsker Ukraine delt, men den kommende udvikling kan føre til det, skriver Peter Munk Jensen i en mail til DR Nyheder.
Modreaktion på opfattelse af kup
Selv om det ikke ser ud til, at et todelt Ukraine står på ønskelisten hos nogle af parterne, så udelukker eksperten ikke, at det kan blive en realitet.
- Det er en risiko, som man ikke kan udelukke, men som næppe er nært forestående. Det afhænger af, hvordan Øst- og Sydukraine og Rusland reagerer. Får man de steder en opfattelse af, at det er Vestukraine og Kijev, der har tilranet sig magten på kupagtig vis, så kan der komme en modreaktion, skriver han.
Trodsig Janukovitj er ikke slået ud
Lørdag meldte først det ukrainske politi ud, at de vil kæmpe for folket, og senest meddelte både hæren og de særlige specialstyrker Berkut og Alfa det samme.
- Umiddelbart står Janukovitj jo uden de væsentligste dele af sit magtapparat. Men jeg tror stadig, man skal holde øje med, om der sker noget, når OL er lukket i morgen.
Han tror, at et nyt træk er på vej fra Janukovitj og Putin. Den formodning bliver ikke svækket efter, at Janukovitj har udtalt sig til TV i Kharkiv:
- Han er trodsig og skælder ud. Han træder ikke tilbage og kalder udviklingen et kupforsøg. Det er en Janukovitj, som bestemt ikke virker slagen - tværtimod!, lyder det fra Peter Munk Jensen.
Uoverskuelig situation
De seneste 24 timer har parlamentet i Ukraine gennemført en række afstemninger, hvor udfaldet er til oppositionens fordel. Men det østlige Ukraine anerkender ikke længere de beslutninger, som parlamentet i Kijev vedtager.
Derfor er den parlamentariske situation meget skrøbelig på nuværende tidspunkt.
- Den parlamentariske situation er temmelig uoverskuelig. Parlamentet har givet sig magtbeføjelser, det ikke har haft under Janukovitj, skriver Peter Munk Jensen.
Om det folkevalgte parlament overhovedet har nogen legimitet i øjeblikket er uvist.
- Parlamentet er folkevalgt. Men mere tvivlsomt, om det selv kan påtage sig en række nye magtbeføjelser, før forfatningen er ændret, forklarer eksperten.
Mystisk forsvinden
Siden lørdag middag har præsident Janukovitj og hans regering været forduftet fra hovedstaden. Og pressen har ikke kunnet opsnuse, hvor han befinder sig.
- Mon ikke nogle af hans tilhængere - og russerne - ved, hvor han er. Janukovitj er ifølge det oplyste i Kharkiv, der er en stor industriby i Østukraine, hvor han har størst fortæller Peter Munk Jensen.