Anordninger, der kan få halvautomatiske rifler til at affyre langt flere skud i minuttet, skal forbydes.
Det er meldingen fra den amerikanske præsident, Donald Trump, efter sidste uges skoleskyderi i Florida, der kostede 17 personer livet.
I nat dansk tid underskrev præsidenten et notat, der skal munde ud i et reelt forbud mod de såkaldte ”bump stocks”. Det er anordninger, som kan monteres på almindelige riffer og få dem til at affyre hundredvis af patroner i minuttet.
Det er første gang, at Donald Trump vil skærpe våbenlovgivningen, siden han blev taget i ed som USA’s præsident for mere end et år siden.
Men spørger man Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor i amerikanske studier ved Syddansk Universitet, kommer forbuddet ikke til at få den store effekt på amerikanernes våbenbrug.
- Der er tale om en afledningsmanøvre fra præsidentens side. For et halvt år siden var der stort set ingen, der havde hørt om ”bump stocks” før, men nu taler man om dem, som om de er hovedproblemet, hvilket de ikke er, siger han.
Hvis man for alvor vil forhindre lignende skyderier i fremtiden, bør de amerikanske politikere ifølge Niels Bjerre-Poulsen skærpe kravene for baggrundstjek af folk, der vil købe våben.
- En ”bump stock” øger blot hastigheden af skuddene. Jeg har svært ved at forestille mig, at alle dem, der lige nu protesterer mod landets våbenlovgivning, vil have det fint med, at de fremover kan blive skudt i et lidt langsommere tempo.
Flest penge fra NRA
”Bump stocks” kom for alvor i fokus efter masseskyderiet i Las Vegas sidste år.
Her skød og dræbte en mand 59 koncertgængere fra sit hotelværelse i spillebyen, og det gjorde han blandt andet ved brug af den særlige anordning.
USA’s magtfulde våbenorganisation The National Rifle Association (NRA), som ellers kæmper indædt mod enhver form for stramning af landets våbenlovgivning, opfordrede efterfølgende myndighederne til at revurdere reglerne for ”bump stocks”.
- NRA mener, at udstyr, der er designet til at få semi-automatiske rifler til at fungere som fuldautomatiske rifler burde være underlagt ekstra reguleringer, skrev organisationen noget overraskende i en pressemeddelelse.
Allerede dengang var præsidenten åben over for en dialog om ekstra reguleringer i forhold til ”bump stocks”, der kan købes på nettet for omkring 300 kroner.
Og ifølge Niels Bjerre-Poulsen har Donald Trump ikke planer om at bryde med våbenlobbyens kurs, selvom han nu vil indføre et forbud mod anordningerne.
- Han er den præsident i historien, der har modtaget flest penge fra NRA, og han tør ikke at lægge sig ud med dem. Også selvom han talte for at skærpe våbenlovgivningen, inden han blev Republikanernes præsidentkandidat, siger SDU-lektoren.
Hashtag sætter fokus på våbenlovgivning
Skoleskyderiet i Florida har ellers sat skub i en ny våbendebat i USA, hvor retten til at bære våben er sikret i landets forfatning.
I weekenden deltog flere hundrede personer, heriblandt flere af de overlevende fra skyderiet på Marjory Stoneman Douglas High School, i en demonstration i Florida for at vise deres utilfredshed med den eksisterende våbenlovgivningen.
http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn%3adr%3amu%3aprogramcard%3a5a8c2da66187a417c47432ed
Gerningsmanden havde tidligere gået på gymnasiet, og det lykkedes ham at gennemføre angrebet, selvom eleverne havde udtrykt bekymring over hans adfærd.
- Til alle politikere, der modtager penge fra NRA, I skulle skamme jer, lød det fra Emma Gonzales, som overlevede skyderiet.
Samtidig er hashtagget #MeNext begyndt at trende på de sociale medier. Med hashtagget forsøger de unge at udtrykke deres bekymring for, om de bliver ramt, næste gang der er et skoleskyderi i USA. I år har der foreløbigt været syv skyderier i eller omkring amerikanske skoler.
Uvis effekt
Derudover er de overlevende fra Marjory Stoneman Douglas High School i gang med at arrangere en landsdækkende demonstration for en skrappere våbenlovgivning.
Menneskerettighedsadvokat Amal Clooney har sammen med sin mand, hollywoodskuespilleren George Clooney, støttet demonstrationen med mere end tre millioner kroner.
Det samme har talkshowværtinden Oprah Winfrey og instruktøren Steven Spielberg, skriver The New York Times.
Republikanere i både Repræsentanternes Hus og Senatet har sagt, at de vil overveje visse stramninger af våbenlovgivningen.
Det gælder blandt andet forslag om at øge minimumsalderen for våbenkøbere og grundigere baggrundstjek.
Tirsdag afviste et flertal af Republikanerne i Repræsentanternes Hus i staten Florida dog et forslag om forbud mod salg og besiddelse af visse typer våben.
Og Niels Bjerre-Poulsen har svært ved at vurdere, om de nye demonstrationer for alvor vil rykke ved amerikanernes holdning til våbenlovgivningen.
- Der er en yngre generation af amerikanske vælgere, der ser anderledes på våbenlovgivningen. Men om de kommende demonstrationer vil rykke ved noget, afhænger af, om de unge i Florida også kan mobilisere unge i andre dele af nationen. Det må tiden vise, siger han.