Ekspert: Trump kan ikke erstatte sin udskældte justitsminister

Trods kritik fra præsidenten møder Jeff Sessions respekt blandt både politiske med- og modspillere.

Forholdet mellem den amerikanske præsident, Donald Trump, og justitsminister Jeff Sessions er alt andet en varmt for tiden. (Foto: © Nicholas KAMM, Scanpix)

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har aldrig lagt skjul på, at han bestemt ikke har høje tanker om sin justitsminister, Jeff Sessions.

Ifølge Donald Trump er den 71-årige republikaner, der har stået i spidsen for det amerikanske justitsministerium i godt halvandet år, alt fra ”svag” og ”illoyal” til ”forvirret” og endda ”mentalt retarderet”, hvis man skal tro Watergate-journalisten Bob Woodwards nye bog om den amerikanske præsident, ”Fear”.

Og tidligere på ugen udtalte præsidenten noget opsigtsvækkende til mediet The Hill, at han ”ikke har nogen justitsminister”.

- Jeg er meget skuffet over Jeff. Meget skuffet, sagde han og understregede, at han nu vil genoverveje Jeff Sessions fremtid.

- Vi må se, hvad der sker. En masse mennesker har bedt mig om det (at fyre ham, red.), sagde han til The Hill.

Men hvorfor bliver Donald Trump, som aldrig har været bleg for at fyre medarbejdere, han er utilfreds med, ved med at holde hånden over Jeff Sessions?

Kort og godt fordi han ikke kan erstatte ham med en anden politiker på nuværende tidspunkt, vurderer Mette Nøhr Claushøj, som er ekstern lektor og ekspert i amerikansk politik.

- Det er blevet gjort klart bag kulissen, at Donald Trump ikke umiddelbart kan få indsat en anden politiker på posten, siger hun.

Jeff Sessions var den første senator, der bakkede op om Donald Trump under det republikanske primærvalg. (Foto: © KAMIL KRZACZYNSKI, Scanpix)

Det uafhængige retsvæsens beskytter

I USA kan præsidenten nemlig kun nominere de personer, som han gerne vil have med på sit ministerhold.

Det er så op til medlemmerne af Senatet at sige endelig god for kandidaterne, og her har Jeff Sessions, der selv har været senator for delstaten Alabama, en særlig stor stjerne blandt sine tidligere kollegaer, forklarer Mette Nøhr Claushøj.

- Republikanerne i Kongressen er blevet voldsomt kritiseret for, at de ikke har været kritiske nok over for Trump, når han har angrebet demokratiets grundpiller, heriblandt den frie presse og retssystemet. Det gælder ikke mindst for de republikanske senatsmedlemmer, som man forventer, står for en mere uafhængig og sindig linje, fordi de ikke er på valg så ofte, siger hun og fortsætter:

- Men her har Jeff Sessions fremstået som det uafhængige retsvæsens beskytter. Han bliver i virkeligheden kritiseret af Trump, fordi han har gjort det rigtige, forklarer Mette Nøhr Claushøj.

Jeff Session valgte nemlig at erklære sig selv inhabil i den undersøgelse af Ruslands formodede indblanding i det amerikanske valg, som særlig anklager Robert Mueller står i spidsen for.

Det skete, efter at det var kommet frem, at han havde holdt to møder med Ruslands ambassadør i USA, Sergei Kislyak, uden at fortælle omverdenen om det.

Derudover havde han været en aktiv del af Trump-kampagnen, som også er ved at blive gransket af undersøgelsesholdet, og det fik ham til at overdrage ansvaret til sin næstkommanderende, vicejustitsminister Rod Rosenstein.

Respekt blandt modstandere

Den beslutning mødte dog ikke glæde hos Donald Trump, der gentagne gange har udtalt, at Rusland-undersøgelsen er ”en heksejagt”, som hans politiske modstandere har sat i søen for at skade ham.

Og han mener ikke, at Jeff Sessions har beskyttet ham godt nok i sagen.

Men justitsministeren kunne ikke have gjort andet, understreger Mette Nøhr Claushøj.

- Der står i reglerne, at man ikke kan være leder af en undersøgelse, hvis man selv er en del af det, der bliver undersøgt. Han har vist, at han i den grad er det uafhængige retsvæsens beskytter, og det bliver han beskattet for. Også på venstrefløjen, hvor han er blevet lidt af en helt, selvom han har været en af de allermest effektive ministre og fulgt den meget, meget højreorienterede linje, som Trump har ønsket i forhold til immigration og retspolitikken, forklarer Mette Nøhr Claushøj og fortsætter:

- Det indgyder også respekt, at han ikke har bøjet sig for den nervekrig, som Donald Trump lige nu fører mod ham ved at svine ham til i det offentlige. Normalt tilbyder en minister selv at træde tilbage, hvis præsidenten udtrykker utilfredshed med ham. Men det har Jeff Sessions som bekendt ikke gjort.

Donald Trump gentog i går sin kritik af Jeff Sessions, men sagde dog efterfølgende, at han har en justitsminister. (Foto: © Michael Reynolds, Scanpix)

Kan ryge efter midtvejsvalget

Meget kan dog ændre sig efter det kommende midtvejsvalg, der finder sted den 6. november i år, understreger Mette Nøhr Claushøj.

Her er en tredjedel af senatsmedlemmerne, der udgør den ene del af den amerikanske Kongres, på valg, og det samme er alle medlemmerne af Repræsentanternes Hus, der udgør den anden halvdel.

Og selvom der lige nu er opbakning til Jeff Sessions, så er kritikken også begyndt at sprede sig.

- Det (Justitsministeriet, red.) er et vigtigt ministerium, og jeg tror, at der efter valget vil være en seriøs debat om den nye justitsminister, lød det tidligere på måneden fra den republikanske senator Lindsey Graham.

- Man må formode, at republikanerne tager en dyb indånding efter midtvejsvalget og finder ud af, hvad de så skal som parti. Her kan det godt være, at Jeff Sessions ryger, siger Mette Nøhr Claushøj og fortsætter:

- Men det kommer ikke til at ske på denne side af valget.

Jeff Sessions har endnu ikke kommenteret præsidentens seneste kritik.

I august meddelte han i en erklæring, at ministeriet ikke vil lade sig påvirke af politiske interesser på upassende vis, så længe han er justitsminister.