Ekspert: Sydkorea skal bede Trump om at besinde sig over for Nordkorea

Efter måneders tøbrud er tonen mellem USA og Nordkorea nu igen blevet skærpet.

Moon Jae-in (th) er i Washington for at møde Donald Trump (tv) i dag (arkivfoto). (Foto: © Jim Bourg, Scanpix)

Nu gik det lige så godt.

Missiler og propagandahøjtalere blev pakket væk, ure stillet tilbage, topmøder aftalt og i slutningen af april kulminerede tøbruddet mellem Sydkorea og Nordkorea med et historisk håndtryk i den demilitariserede zone mellem de to lande.

Men så gik det galt igen. Amerikanske udtalelser vakte vrede i Nordkorea, trusler fulgte og et møde mellem Sydkorea og Nordkorea blev aflyst.

I aften dansk tid lægger Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, så vejen forbi Det Hvide Hus for at fortsætte planlægningen af det forestående topmøde mellem USA's præsident, Donald Trump, og den nordkoreanske diktator, Kim Jong-Un.

Her vil Moon formentlig forsøge at mane til besindelse - både hos præsidenten og hans stab, fortæller Liselotte Odgaard, der er ekspert i asiatisk sikkerhedspolitik og Kina ved Forsvarsakademiet.

- Sydkorea ser det formentlig som om, at USA saboterer processen, selvom de ikke kan sige det udadtil. Det er Kina og Sydkorea, der har sørget for, at alt det her kunne ske, men de har ladet USA tage æren, fordi de ved, at det er sådan noget, USA har brug for at kunne sige: At sanktionerne har virket, vi har lagt hårdt pres på dem, et cetera.

- Så Moon Jae-in vil prøve at forklare dem, at det blot er starten på en proces, og at de ikke kan forvente, at der skal ske alt muligt allerede om en lille måned, når forholdet har kørt så dårligt i så mange år, siger hun.

Den pæne dreng i klassen

Det er blandt andet udtalelser fra USA's nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, der har vakt vrede i Nordkorea. Bolton har sagt, at USA i sin planlægning har haft kig på samme type aftale, som man i sin tid brugte til at få Libyen til at aflevere sine atomvåben.

Libyens leder, Moammad Gadaffi, endte med at blive angrebet militært af Vesten og til slut dræbt af oprørere under det arabiske forår.

- De fleste er enige om, at det er hans udtalelser, der har skabt det her problem, fortæller Lise-Lotte Odgaard.

Som modsvar har Nordkorea fulgt den samme taktik som de altid har gjort - men denne gang uden at bruge missiltest, fortæller hun.

- Det har de nemlig lovet ikke at gøre, selvom USA fortsætter sine militærøvelser i Sydkorea. På den måde lykkes det faktisk Nordkorea at være den pæne dreng i klassen - i en diplomatisk forstand.

I stedet gør de noget andet, der gør ondt, nemlig ved at aflyse et topmøde med Sydkorea. Aflysningen rammer ikke alene de forestående forhandlinger om en eventuel afvikling af Nordkoreas atomvåben, men også landets forhandlinger om en fredsproces med Sydkorea.

Sydkorea er den eneste part i forhandlingerne, der er på relativt god fod med både Nordkorea, Kina, som er Nordkoreas største støtte, og USA.

Fremtidigt angreb

Mødet mellem USA's Donald Trump og Nordkoreas Kim Jong-Un er planlagt til at finde sted om tre uger.

Men det er vanskeligt at se, hvordan parterne - med deres nuværende holdninger - skal finde frem til et fælles ståsted, vurderer Lise-Lotte Odgaard. Særligt hvis USA holder fast i et ultimativt krav om, at Nordkorea skal sige farvel til samtlige langtrækkende våben.

- Der er jo ikke nogen, der vil skille sig af med alle sine våben, når man står overfor en amerikansk administration, der er så upålidelig i forhold til internationale aftaler.

- De har blandt andet aflyst handelsaftaler med Sydkorea, atomaftalen med Iran, NAFTA - den store handelsaftale med Mexico og Canada - uden at der er nogen, der har forbrudt sig mod aftalerne. At risikere at spille sig sine kort af hænde overfor sådan en administration, ville i Nordkorea blive set som en invitation til et fremtidigt amerikansk angreb, siger Lise-Lotte Odgaard.

Vil USA ikke rykke sig på dette krav, er det sandsynligt, at Nordkorea gør alvor af sine trusler om at aflyse det forestående møde med den amerikanske præsident, vurderer hun.

- De er barske nok til, at hvis vi når tættere på topmødet og USA ikke rykker sig på det her, så bliver det aflyst. De spiller hardball. Det har de altid gjort for at overleve, og det har været en succes, så det bliver de ved med.