Ekspert: Storbritannien står alene med trusler om sanktioner mod Rusland

Ingen af briternes allierede er klar til straffe Rusland efter giftdrab på eks-spion.

Støtten til briterne bliver kun moralsk i den diplomatiske krise med Rusland, vurderer DIIS-seniorforsker Flemming Splidsboel Hansen. (Foto: © Kimberly Johnson, DR)

Hvordan er en tidligere russisk agent og hans datter blevet forgiftet med sovjetisk nervegas i England?

Det kræver den britiske premierminister, Theresa May, en forklaring på fra Rusland inden midnat, og hun har truet med at udvise russiske diplomater og lave økonomiske eller kulturelle sanktioner, hvis ikke forklaringen kommer.

Men selv om Storbritannien har fået moralsk støtte fra USA, EU og Nato, vil deres allierede næppe tage del i de britiske trusler om sanktioner.

Det vurderer Flemming Splidsboel Hansen, som er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

- Storbritannien forsøger at få en form for international opbakning, som de har fået, men jeg tror ikke, at de får andre med på forskellige sanktioner mod Rusland. Det må de selv håndtere, siger han.

Får intet svar

Mens briterne venter på nogle fyldestgørende svar, er retorikken blot blevet yderligere skærpet her til aften.

Ifølge nyhedsbureauet RIA har en talsperson fra det russiske udenrigsministerium påpeget, at det ikke er en god idé at true en atommagt.

Og briterne bør ikke forvente at få svar på deres spørgsmål, vurderer Flemming Splidsboel Hansen:

- Der kommer ikke noget russisk svar, og de har allerede meddelt, at der ikke kommer flere meddelelser fra Kreml om den her sag, fortæller han.

Både den tidligere russiske spion Sergej Skripal og hans datter blev fundet livløse på en bænk i den sydengelske by Salisbury i søndags.

De er begge fortsat i kritisk tilstand.

Ifølge britiske efterforskere er de blevet forgiftet med Novichok, en nervegift der blev produceret i det daværende Sovjetunionen.