Ekspert: IS smadrer kulturarv med mere end ruinsprængninger

Ved at rydde udgravninger og sælge arkæologiske genstande, ødelægger Islamisk Stat også muligheden for at forstå kulturarven i Syrien.

Billedet stammer fra en video, der angiveligt viser Islamisk Stats spræning af et gammelt tempel i byen Palmyra. (Foto: © -, Scanpix)

Når Islamisk Stat sprænger gamle historiske ruiner i stykker i den syriske by Palmyra, er det naturligvis en tragedie for verdens kulturarv.

Men den islamistiske organisations angreb på kulturarven er langt mere omfattende end bare de opsigtsvækkende ødelæggelser, forklarer formand for organisationen Blue Shield Danmark, der arbejder med sikre kulturarv i blandt andet væbnet konflikt, Søren la Cour Jensen.

IS kører nemlig bulldozere igennem de flere tusinde udgravninger i Syrien og sælger deres fund for at finansiere krigen for et kalifat.

- Det er en anden måde at ødelægge kulturarven på, siger han.

- Så fjerner de jo kilderne til at forstå noget af det, som vi endnu ikke har haft mulighed for at undersøge og forske i.

Farligt arbejde

Den ansvarshavende for Syriens oldtidsminder, Maamoun Abdulkarim, har forklaret i en artikel i Politiken, at omkring 300.000 arkæologiske genstande er blevet transporteret til den syriske hovedstad Damaskus af myndighederne og gemt.

Fra Palmyra lykkedes det at evakuere mere end 4.000 statuer og arkæologiske fund, inden Islamisk Stat erobrede byen.

I det arbejde spillede den pensionerede chef-arkæolog i Palmyra, Khaled al-Assad, der blev i byen da Islamisk Stat indtog den og senere blev halshugget, en stor rolle.

- Der gør et enkelt menneske jo en stor forskel, forklarer Søren la Cour Jensen.

At enkeltpersoner risikerer liv og lemmer for at redde historiske genstande er intet nyt. Det er også sket i konflikter i Mali, Afghanistan og Sarajevo.

IS ikke alene om at skade kulturarv

Selvom Islamisk Stats ødelæggelser får stor opmærksomhed, er de ikke alene om at skade de vigtige historiske genstande i Syrien.

Bombardementer af det syriske regime kan også have lavet ødelæggelser, vurderer Søren la Cour Jensen.

Derfor er han også pessimistisk indstillet i forhold til muligheden for at sikre genstande af arkæologisk interesse i Palmyra.

- Det kan man jo kun ved at genindtage det, og det er der ikke noget, som tyder på vil ske, forklarer han.

Hvis ikke det lykkes at få stoppet Islamisk Stats fremmarch i Syrien – og ødelæggelser af kulturarv – vil konsekvenserne være enormt store.

- Så risikerer vi, at miste resterne af den civilisation, som vi selv kommer fra, forklarer Søren la Cour Jensen.