Ekspert: Russerne skal nok passe på Snowden

Rusland vil være i stand til at sikre Snowden, mens han har asyl, vurderer Ruslands-ekspert.

Forholdet mellem Rusland og USA vil ikke blive værre, end det er i forvejen på grund af Snowden-sagen, vurderer Ruslandsekspert Anna Libak.

Russerne vil sørge for, at Edward Snowden vil være i sikkerhed, mens han har asyl i Rusland.

Det vurderer Weekendavisens redaktør og mangeårige Ruslands-ekspert, Anna Libak, over for DR Nyheder.

- De vil være sikre Snowden og give ham beskyttelse, så han ikke kommer ud for noget, siger hun.

Men sikkerheden bliver ikke stillet til rådighed uden modydelse. Snowden skal hjælpe de russiske myndigheder, så de fortrolige oplysninger, Snowden ligger inde med, havner i russernes hænder.

- Snowden siger selv, at russerne ikke vil få del i oplysningerne. Det er naivt. Han vil skulle bistå de russiske myndigheder, og den viden har russerne selvfølgelig tænkt sig at benytte, siger Anna Libak.

USA vs. Rusland

Tidligere torsdag oplyste Edward Snowdens russsiske advokat, Anatoly Kucherena, at Snowden har fået asyl i Rusland i et år, og at han allerede har forladt den lufthavn i Moskva, hvor han har opholdt sig i de sidste fem uger.

Siden Snowden kom til Moskva, har USA forsøgt at overbevise Rusland om, at landet skulle udlevere den amerikanske whistleblower. Et træk i den internationale politiks spil, som præsident Putin altså undladt at foretage sig.

Alligevel tror Anna Libak ikke, at forholdet mellem USA og Rusland vil blive værre.

Hun peger på, at de to stormagter generelt er mere uenige end enige i internationale forhold, og at forholdet mellem de to er anspændt i forvejen.

- De er uenige om Syrien og om missilskjoldet. Faktisk er der kun meget få større internationale begivenheder, hvor de to lande står på samme side. Derfor kommer det ikke bag på amerikanere, at russerne ikke vil udlevere Snowden, siger Anna Libak og tilføjer:

- Det vil ikke betyde en betydelig forværring, men når Snowden kun har fået et års asyl, er det for at vise, at Rusland er klar over, at sagen ikke er endeligt afgjort.

G8-møde i fare

Det er dog flere Ruslandseksperter, der mener, at forholdet mellem de to stormagter vil blive nedkølet, efter at Rusland har givet Snowden asyl.

- Jeg er ikke i tvivl om, at det vil gøre forholdet mellem Rusland og USA dårligere, end det i forvejen er. Amerikanerne vil betragte den russiske handling som næsten fjendtlig, siger seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studer (DIIS), Karsten Jakob Møller, til Ritzau.

Han har svært ved at forestille sig, at Obama ikke kommer til at foretage sig noget ovenpå den russiske håndsrækning til Snowden. Overordnet ser han to mulige konsekvenser.

- Konsekvensen kan være, at amerikanske virksomheder, der er meget interesserede i at komme ind på det russiske marked, bliver forsinket efter pres fra amerikansk side, siger Karsten Jakob Møller til ritzau

- Derudover er der ingen tvivl om, at republikanerne - og givet vis en stor del af demokraterne - vil lægge et betragteligt pres på præsident Obama for at aflyse sit besøg i Moskva 8. september forud for G8-topmødet i Sankt Petersborg. Og måske helt aflyse topmødet, siger fortsætter seniorforskeren.

USA er skuffet

Torsdag aften siger Det Hvide Hus, at det er ekstremt skuffet over Ruslands håndtering af Snowden-sagen, og at det i første omgang "vurderer betydningen af topmødet".

Ifølge Anna Libak vil Obama komme til Moskva trods dagens begivenheder.

- Man kan ikke føre storpolitik, hvis man aflyser møder på den måde, og det er i øvrigt ikke Obamas stil, siger hun.

Opbakning til asyl blandt russerne

Anna Libak fortæller, at der er opbakning i den russiske befolkning til, at Snowden er tildelt asyl i Rusland.

- Russerne ville naturligvis synes, at det var et svaghedstegn, hvis Putin bare udleverede Snowden. De vil gerne være med til at give Snowden asyl, fordi det er med til at styrke Ruslands egen efterretningstjeneste.