To tog, der suser imod mod hinanden i højere og højere fart.
Sådan betragter Kina situationen på den koreanske halvø, hvor spændingerne mellem Syd- og Nordkorea er taget yderligere til i løbet af de seneste dage.
Det er blandt andet Nordkoreas seneste mange missiltests – fire alene i løbet af mandag - og Sydkoreas efterfølgende opsætning af et amerikansk missilskjold, der har bragt forholdet mellem to lande fra ondt til værre.
Konkret foreslår Kina, at Nordkorea stopper udviklingen af kernevåben og afprøvning af missiler - mod at USA til gengæld indstiller sine militærøvelser i Sydkorea.
Det er ret overraskende, at Kina kommer med opfordringer til både Nordkorea og USA om at nedskalere konflikten, fortæller Andreas Bøje Forsby, ph.d. og forsker i international sikkerhed ved Dansk Institut for Internationale Studier.
- Men situationen er ganske ubehagelig for Kina. Så længe Nordkorea fortsætter med sin sabelraslen, giver det USA og Sydkorea carte blanche til at foretage en række modforanstaltninger.
Militærøvelser og missilforsvar
De modforanstaltninger tager blandt andet form af den amerikanske-sydkoreanske militærøvelse, som netop er gået i gang og varer helt frem til april måned.
For det andet – og endnu mere ubehageligt for Kina, har Sydkorea netop påbegyndt installationen af missilforsvarssystemet THAAD, fortæller Andreas Bøje Forsby.
- Det er noget, som kineserne påstår vil påvirke deres egen sikkerhed, og de har forsøgt at lægge pres på Sydkorea for at stoppe installationen af THAAD.
- Men de seneste missilaffyringer fra Nordkorea har tværtimod fået Sydkorea til at accelerere installationen af missilforsvarssystemet.
Ingen gode chancer
Det er ikke stor sandsynlighed for, at hverken USA og Nordkorea vil følge den kinesiske opfordring.
- Nordkorea har en klar interesse i at blive ved med at udvikle atomvåben, fordi det er det eneste, der får omverden til at tage dem seriøst.
- Omvendt har USA med sine 28.000 soldater i Sydkorea også en klar interesse i at fortsætte med at lægge pres på Nordkorea og markere, at man er til stede, hvis der skulle komme en eskalation af situationen. siger Andreas Bøje Forsby.