Ekspert: Lige nu ser det ud til, at pilen peger mest på, 'at det er de regionale myndigheder, der har sovet i timen'

500 ekstra soldater kommer i dag til Valencia-regionen, der stadig er hårdt ramt efter oversvømmelsernes ødelæggelser. Mindst 158 er døde.

Folk vandrer rundt med mudder smurt ind i tøjet. Billedet er fra Valencia-forstaden Paiporta, som har været epicenter for ødelæggelserne. (Foto: © EVA MANEZ, Ritzau Scanpix)

To dage efter de massive oversvømmelser ramte Valencia-regionen, er gløderne i den grad blevet antændt i diskussionen om, hvorfor spanierne ikke blev advaret i bedre tid?

For ligesom vi kender det fra Danmark, så har de også i Spanien et beredskab, der kan sende sms'er til borgerne, hvis de skal holde sig inden døre, lukke vinduer og lignende.

Men folk fik først en sms sendt fra det regionale beredskab ved 20-tiden tirsdag - altså længe efter, at vandet var kommet.

- Meget tyder på, at der kommer et helt klart efterspil omkring det her, siger Carsten Humlebæk, der er lektor på CBS og ekspert i spanske forhold, til P1 Morgen.

- Lige nu ser det ud til, at pilen mest peger på, at det er de regionale myndigheder, der har sovet i timen, siger Carsten Humlebæk, der følger udviklingen i de spanske medier.

Indtil videre er mindst 158 personer meldt omkommet - hovedsageligt i Valencia-regionen, folk er fortsat savnet, og 500 ekstra soldater er i dag på vej til regionen for at hjælpe til.

  • Den første morgen i november blev brugt på oprydning for de frivillige i Valencia-forstaden Paiporta. (Foto: © NACHO DOCE, Ritzau Scanpix)
  • En benzintank er lavet til en camp for politi, brandmænd, ambulancefolk og andre i Paiporta. (Foto: © NACHO DOCE, Ritzau Scanpix)
  • Et bordfodboldspil, der har set bedre dage... (Foto: © SUSANA VERA, Ritzau Scanpix)
  • En mand giver vand til en fra det lokale politi i La Torre. (Foto: © Manaure Quintero, Ritzau Scanpix)
1 / 4

Alle blev 'tydeligvis' ikke inde efter rød alarm

Carsten Humlebæk fortæller, at det spanske meteorologiske institut, Aemet, har været ude og "vaske fingre" og sige, at de faktisk allerede otte dage inden var ude og advare om, at den her situation var ved at tage tilløb.

Derudover blev den østlige middelhavskyst ifølge Berlingske udpeget som et højrisikoområde i lørdags, mens det mandag aften lød fra Aemet, at Valencia-regionen var i fare.

Og tirsdag, hvor det gik løs ud på eftermiddagen og hen over aftenen, var det statslige institut allerede ude om morgenen og slå rød alarm.

- Det er deres højeste niveau. Det betyder, at alle skulle blive inde for, og det gjorde alle tydeligvis ikke.

Hovedparten af de 158 dødsfald er sket i det Valencianske Samfund, men der har også været dødsfald i Castilla-La Mancha og Andalusien. (© (DR Grafik: Nathalie Nystad))

Det var dog først om aftenen ved 20-tiden, at det regionale beredskab udsendte en sms.

- Når den røde alarm lyder, skal man sørge for at sende sms'er ud med det samme og sørge for at folk faktisk bliver inde. Måske sætte bemandede poster op.

Samme melding kom i går fra Nina Blom Andersen, der forsker i kommunikation og beredskab ved Professionshøjskolen i København. En varsling i god tid er altafgørende.

- Man skal være meget tydelig omkring, hvor alvorligt noget er, for folk stopper meget sjældent op i deres hverdagsgøremål, siger hun.

I Spanien er der den nationale beredskabsmyndighed og et regionalt beredskab. Sidstnævnte - og i det her tilfælde det regionale beredskab i Valencia-regionen - er dem, der skal udføre beredskabets handlinger og få folk til at overholde de her varsler, fortæller Carsten Humlebæk.

- Regeringen har været ude at sige, at de kan trykke på en ekstra svær alarmknap, som gør det til en national nødsituation, men det betyder så, at de fratager regionen hele ansvaret -sætter dem nærmest ud af kraft, siger han.

Den strategi blev også overvejet i Spanien, fortæller Carsten Humlebæk.

Du kan følge situationen og holde dig opdateret om oversvømmelserne i Spanien i vores liveblog, som du finder her.