Det nordlige Irak var søndag skueplads for en opsigtsvækkende alliance, da amerikansk militær og militser støttet af Iran gik forrest i kampen for at fravriste Islamisk Stat (IS) kontrollen med byen Amerli, der har været belejret af de berygtede jihadister i mere end to måneder.
Derefter kunne irakiske styrker gå ind og forhindre, at Islamisk Stat gik til angreb på de 15.000 civile, der bor der. Det er også lykkedes irakiske og kurdiske styrker at drive IS-styrker væk fra 10 nærliggende landsbyer.
Trods nederlaget vil Islamisk Stat fortsat stå stærkt - og konsekvensen er bare, at de nu ændrer strategi, vurderer Lars Cramer, major i Forsvarsakademiet.
- Man vil se en modreaktion. De slår hårdt ned militært, og de vil svække den irakiske ledelse. Koste hvad det vil. Vi vil se sprængninger og selvmordsbomber i højere grad, og de vil lave skræmmekampagner og sætte fokus på, at regeringen ikke kan sikre sin befolkning, siger han til DR Nyheder.
Meget stærke i Syrien
Selv om Islamisk Stat måske efterhånden er lidt svækkede i det nordlige Irak, er deres indflydelse i det borgerkrigsramte Syrien enorm.
- Den er helt gal i Syrien, og de står rigtig stærkt her. Men de har ikke råd til at droppe Irak. De har masser af krigere, og de flytter dem bare et andet sted hen inde i landet. Men det er nemmere at komme frem i Syrien, og her klarer de sig rigtig godt, siger Lars Cramer.
Inden for de sidste uger har Islamisk Stat haft vind i sejlene i Syrien - især i de nordlige provinser omkring Aleppo, hvos man længe har frygtet, at de vil slå til og overtage byen. I de ydre grænser af Aleppo er der mange oprørere, og Assad-regimet er ikke i stand til at slå ned her.
- Her kan vi risikere, at de inden for kort tid vil åbne en front, og det vil have store konsekvenser for det syriske oprør og regimet. Jo sydligere Islamisk Stat kommer ned, jo værre vil det være, for hvis de får kontrol her, vil Assad blive afskåret fra alawit-området ved Middelhavet, og det vil være katastrofalt for ham, siger Lars Cramer.
Vigtige sunnier
Den gode nyhed er, at flere sunni-grupperinger i Irak nu har udtryk et ønske om, at man gerne vil hjælpe med at bekæmpe Islamisk Stat - hvis sunniernes rettigheder bliver taget til efterretning i Bagdad.
Er vi ved at se støtten til IS svinde i Irak?
- Vi så det med al-Qaeda, og det, håber man, vil ske igen. Det er meget vigtigt, at man får allieret sig med sunnierne. De forventer at se noget konkret og handling. Det er en velsignet åbning for den irakiske ledelse.