Ekspert: Irakisk ragnarok er skabt af politikerne

De irakiske myndigheder har ikke formået at bygge bro mellem shia- og sunnimuslimer. Det koster dyrt nu, siger ekspert.

En kvinde er flygtet fra Mosul med sit barn og venter på at komme igennem en kontrolpost ind i Kurdistan i det nordlige Irak. (© Scanpix)

Når de berygtede ISIS-oprørere viser sig ganske overlegne i forhold til de irakiske sikkerhedsstyrker og er i stand til at overtage kontrollen med en millionby som Mosul, er det et tegn på, at soldaterne har mistet tilliden til Iraks regering med premierminister Nouri al-Maliki i spidsen.

Sådan lyder vurderingen fra Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet.

- De fleste overgiver sig ikke, de deserterer bare. Og sådan har det været igennem en længere periode. Mange sunnier i hæren har ikke lyst til at kæmpe mod deres sunnibrødre (oprørererne er primært sunnimuslimer, red.), og derfor har ISIS fået vind i sejlene, siger han.

Skeler ikke til sunnierne

Det var shiamuslimerne, der kom til magten i Irak umiddelbart efter Saddam Husseins fald, og siden da er det ikke lykkedes at bygge bro over spændingerne med sunnimuslimerne, som sad på toppen af samfundet inden amerikanernes invasion i 2003.

Et propangandabillede af ISIS-oprørere i Irak. (© Scanpix)

Ifølge Peter Viggo Jakobsen har de irakiske politikere ganske enkelt svigtet deres ansvar.

- Den politiske proces er gået galt. De har ikke formået at skabe de civile institutioner, der skal til for at få opbakning i befolkningen. Og premierminister Maliki styrer landet autoritært uden at skele til sunnierne, siger han.

Uendelig kamp uden politisk løsning

Lektoren er ikke i tvivl om, at de irakiske sikkerhedsstyrker snildt kunne bekæmpe ISIS-oprørerne, der angiveligt kun tæller maksimalt 10.000 mand. Men risikoen for civile tab gør det svært at gennemføre et modangreb.

- Hvis de dræber civile, så producerer de flere oprørere. Det er en ond spiral. Bare spørg Nato, da de var i Afghanistan. Hvis den irakiske regering ikke finder en politisk løsning, så bliver det en uendelig kamp, siger Peter Viggo Jakobsen.

Eksperter har tidligere på året beskrevet over for DR Nyheder, at Irak på mange måder kan kaldes et diktatur igen, og at Maliki har nærmest uindskrænket magt i strid med alle demokratiske principper og spilleregler.

Hussein hængt i 2006

Den amerikansk-ledede invasion af Irak begyndte 20. marts 2003 i et forsøg på at vælte Saddam Husseins regime og finde masseødelæggelsesvåben, som dog viste sig ikke at eksistere.

Danmark sendte soldater af sted 15. maj 2003, som skulle bistå de britiske tropper. I 2006 blev Saddam Hussein henrettet ved hængning.

Danske tropper trak sig ud af Irak i 2007. Briterne forlod landet i 2009. De sidste amerikanske soldater vendte hjem i 2011.