Når man fører krig, begår man fejl, og så er der nogle, der mister livet.
Nogenlunde sådan lyder konklusionen fra Mikkel Vedby Rasmussen, professor ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet, ovenpå en militæraktion med dansk deltagelse, der angiveligt gik ud over syriske regeringstropper i stedet for Islamisk Stat.
- Det er en naturlig konsekvens af krigsførelse, at man nogle gange med voldsomme konsekvenser rammer stillinger, man ikke havde tænkt sig. Der ligger en krigens tåge om alle militære operationer, og det betyder, at man begår fejl, siger Mikkel Vedby Rasmussen.
Derfor forventer han heller ikke, at den formodede fejlbombning får uoprettelige konsekvenser for samarbejdet mellem de involverede parter i Syrien.
- Rusland og USA har for nylig indgået en aftale, der skal sikre, at man i samarbejde kan bekæmpe IS, og når støvet har lagt sig, så tror jeg, at begge parter er interesserede i at komme videre, siger Mikkel Vedby Rasmussen.
Militæraktionen var ledet af amerikanske styrker, der blandt andet havde følgeskab af to danske F16-fly. Søndag oplyste det amerikanske Department of Defense, at ”man fortrød, hvis man ved en fejl havde ramt styrker fra det syriske militær”.
En lignende udmelding er kommet fra det danske forsvar. En grundig undersøgelse, der skal klargøre, om koalitionen har begået en fejl, bliver sat i gang.
Et storpolitisk efterspil
I kølvandet på den fejlslagne aktion har Rusland sat spørgsmålstegn ved den indgåede våbenhvile og indkaldt til hastemøde i FN’s Sikkerhedsråd.
Fra amerikansk side beskrives de russiske udmeldinger dog som et mediestunt, og det kan meget vel være politisk spil for galleriet fra russisk side, mener Mikkel Vedby Rasmussen.
- Mit gæt er, at russerne vil forsøge at få så meget politisk gevinst ud af situationen som muligt. Derfor kan de reagere ganske kraftigt, selv hvis de tror på koalitionens forklaring om, at det rent faktisk skyldes en fejl, siger han.
Ifølge Mikkel Vedby Rasmussen afhænger det videre spil dog af, om russerne føler, at de fortsat kan stole på Vesten. Men under alle omstændigheder bør både Rusland og USA have en interesse i at lægge episoden bag sig.
- Det er selvfølgelig en udfordring for samarbejdet mellem de to parter, men samarbejdet er i forvejen kun til, fordi landene hver især selv kan få noget ud af det - har man stadigvæk de samme interesser, kan man også komme videre herfra, siger han.
Flere medier, heriblandt The New York Times, melder om, at mindst 60 syriske soldater blev dræbt som følge af den fejlslagne militære mission. Men det er altså særligt Rusland, der kan udnytte hændelsen i politisk sammenhæng, mener Mikkel Vedby Rasmussen.
- Forholdet til koalitionen bestemmes ikke af Syrien, men af Rusland og Iran. Lige nu skal Assad nok bare være glad for, at amerikanerne har besluttet sig for, at det er IS og ikke ham, der udgør det største problem, siger han.