Bookmakerne spår, at den svenske klimaaktivist Greta Thunberg har høje chancer for i dag at få tildelt Nobels Fredspris i Oslo.
En ære, der tidligere er tilfaldet så betydelige personer som Nelson Mandela og Martin Luther King, Jr.
Men ifølge Henrik Urdal, leder af det norske Institut for Fredsforskning i Oslo (PRIO) og ekspert i fredsprisen, er det ikke særligt sandsynligt, at Nobelkomitéen tildeler prisen til den nu 16-årige aktivist, som med skolestrejker for klimaet har inspireret unge over hele verden til at råbe politikerne op.
- Jeg vil blive meget overrasket, hvis hun får prisen alene, siger han.
Problemet er, at man først skal sandsynliggøre, at Greta Thunbergs kamp mod menneskeskabte klimaforandringer også er en kamp for mere fred og færre væbnede konflikter i verden.
- Der er ingen tvivl om, at det en uhyre vigtig sag, hun har taget op. Det er vel nok den største udfordring, vi står overfor. Men blandt forskerne er der uenighed om, at klimakampen og kampen for fred hænger direkte sammen. Indtil videre er der ikke videnskabelig enighed om, at færre klimaforandringer også er lig med færre konflikter, siger Henrik Urdal.
Ikke i top-fem
Han har netop udgivet instituttets egen liste over de meste værdige modtagere af prisen, og her er Greta Thunberg ikke i top-fem. Eller det vil sige, at hun faktisk gemmer sig et sted på listen. For Henrik Urdal vil ikke helt udelukke at den unge klimaaktivist kan blive hædret.
- Hvis hun får prisen, finder jeg det mest sandsynlig, at hun får prisen som led i en fællespris, for at værdsætte den forandring, som unge frontløbere skaber flere steder i verden, siger han.
Han vil heller ikke afskrive, at Thunberg kan få fredsprisen som led i en fællespris til klimaforkæmpere, Nobels fredspris er nemlig trods alt før gået til klimaforkæmpere. Det var i 2007, hvor USA's tidligere vicepræsident Al Gore og FN's klimapanel (IPCC) fik prisen.
Greta Thunbergs unge alder taler også imod, at hun får prisen solo, mener institutlederen.
I 2014 gik Nobels Fredspris til kun 17-årige til Malala Yousafzai Pakistan, men hun fik prisen i fællesskab med 60-årige Kailash Satyarthi, der kæmper imod børnearbejde i Indien.
Her er ekspertens bud på værdige modtagere af Nobels fredspris:
Unge fredsaktivister
Henrik Urdal mener, at der er stor sandsynlighed for at Nobel-komiteen i år vælger at give en "ungdomspris".
- Betydningen af ungeaktivisme er blevet mere og mere tydelig i de seneste år. Unge sætter dagsordenen, når det gælder vigtige emner som fred og sikkerhed både globalt og lokalt, skriver han i sin begrundelse.
Han peger på tre navne: Hajer Sharief, der har lavet et demokrati-netværk i Libyen, Ilwad Elman, der driver et center for menneskerettigheder i Somalia og Nathan Law Kwun-chung, der er en af lederne i Hongkongs paraply-revolution.
Og det er i denne kategori, han mener, at Greta Thunberg eventuelt kan blive tildelt prisen i fællesskab med andre.
Reporters Without Borders
Forskeren finder det også meget sandsynlig, at prisen i år bliver en "mediepris". En oplagt prismodtager er organisationen Reporters Without Borders (RSF), Journalister uden Grænser, der kæmper for journalisters sikkerhed verden over.
- Der er rigtigt meget fokus på fake news og de overgreb, der rammer journalister, når de for eksempel dækker krige eller korruption. Jeg tror, at det er meget sandsynligt, at komiteen vil give en pris for at understrege, hvor vigtigt det er med en fri og troværdig journalistik, siger Henrik Urdal.
Control Arms Coalition
Nobel-komiteen kan også vælge at hædre Control Arms Coalition, der er en koalition af over 100 ngo'er, der arbejder for international våbenkontrol.
Organisationen har ifølge Henrik Urdal gjort en "betydelig forskel", der blandt andet har ført til, at FN's generalforsamling i 2013 at vedtog en traktat, der begrænser den internationale våbenhandel.
International Rescue Committee (IRC)
En mulighed kan også være en "flygtningepris" til International Rescue Committee (IRC).
Organisation arbejder for at forbedre forholdene for flygtninge og har gjort en stor forskel i nærområder som Libanon og Jordan, der har taget imod millioner af flygtninge fra Syrien.
- En fredspris til International Rescue Committee (IRC) ville være en anerkendelse af deres vigtige arbejde i disse flygtningetætte regioner, vurderer Henrik Urdal.
Abiy Ahmed
Da den etiopiske premierminister Abiy Ahmed kom til magten i april 2018, tog han straks skridt til at ende den årtier-lange konflikt med nabolandet Eritrea.
Han har underskrevet en fredsaftale med Eritreas præsident, Isaias Afwerki, har indgået i forhandlinger med lokale oprørsgrupper og ophævet undtagelsestilstanden i landet.
Der er dog stadig tvivl om, at Abiy Ahmed vil leve op til løfterne om ægte demokratiske reformer, vurderer Henrik Urdal, og derfor topper premierministeren ikke Urdals favoritliste.