Ekspert: Erdogans trusler mod EU er mest spil for galleriet

Tyrkiet er meget afhængig af EU, og derfor overlever flygtningeaftalen sandsynligvis.

Aftalen mellem Tyrkiet og EU betyder, at alle flygtninge og migranter, der er sejlet fra Tyrkiet til græske øer, skal sendes tilbage til Tyrkiet. (Foto: © Giorgos Moutafis, Scanpix)

Man skal ikke tage det alt for alvorligt, når Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan nu truer med at bryde en aftale med EU og lade millioner af flygtninge rejse uhindret ind i EU.

Det mener Mathias Findalen, som er ekstern lektor på Tyrkiske Studier på Københavns Universitet:

- Det er meget klassisk Erdogan - det er spil for galleriet, siger han.

Truslen kommer efter Europa-Parlamentet i går stemte for at sætte forhandlingerne om tyrkisk EU-medlemskab på pause. Afstemningen er ikke bindende, da beslutningen i sidste ende er op til EU-Kommissionen og EU's medlemslande.

Står svagt

Men Erdogan føler alligevel behov for at minde om, at flygtningeaftalen og forhandlingerne om medlemskab - fra Tyrkiets standpunkt - hænger sammen, mener Mathias Findalen.

Han påpeger dog, at den tyrkiske præsident i øjeblikket står ret svagt i forhold til EU.

- Lige nu står han i en situation, hvor han faktisk er ret afhængig af EU.

Tyrkiets økonomi er presset af den ustabile og usikre situation i landet selv og i regionen som helhed. Det medfører et fald i både turismen og samhandel med lande i Mellemøsten.

Ingen plan B

Erdogan hårde retorik skal derfor mest udtrykke styrke overfor hjemmepublikummet, mener Mathias Findalen.

Men han minder om, at afhængigheden mellem Tyrkiet og EU går begge veje, når det gælder flygtningeaftalen.

- Det er en omfattende aftale, som både er vigtig for Tyrkiet i form af den økonomiske tilgang, de får fra EU, men samtidig er det også en aftale, som er uhyre vigtig for EU, fordi de ikke har en plan B for, hvor de her flygtninge skal hen, hvis man åbner for portene.

Aftale om flygtninge og migranter mellem EU og Tyrkiet:

  • Aftalen blev indgået mellem EU og Tyrkiet 18. marts 2016.

  • Siden 20. marts har aftalen betydet, at enhver, der er sejlet fra Tyrkiet til græske øer, skal sendes tilbage til Tyrkiet.

  • For hver syrisk flygtning, der sendes tilbage til Tyrkiet, skal EU tage imod en syrer, der opholder sig i en flygtningelejr i Tyrkiet, og genbosætte vedkommende i EU.

  • Dem, der allerede har været i Grækenland og bliver sendt retur til Tyrkiet, kommer bagest i køen.

  • Alle flygtninge og migranter skal have mulighed for at få deres sag prøvet i Grækenland, men kun hvis de kan sandsynliggøre, at de har været udsat for forfølgelse i Tyrkiet.

  • Aftalen er blandt andet indgået for at ødelægge menneskesmuglernes forretning, men den er blevet stærkt kritiseret af FN og en lang række menneskerettighedsorganisationer. Kilde: Ritzau