Ekspert: Det kinesiske styre går ikke i demonstranternes fælde i Hongkong

Cirka 100 demonstranter er fortsat forskanset på et universitet i centrum af byen.

En såret demonstrant venter på at blive hentet af en ambulance på Polyteknisk Universitet i Hongkong. (Foto: © Adnan Abidi, Scanpix)

En hård kerne på cirka 100 demonstranter holder stand på Polyteknisk Universitet i Hongkong.

Universitetet, der ligger ved et trafikalt knudepunkt i byen, har de seneste dage været centrum for voldsomme sammenstød mellem politiet og regeringsfjendtlige demonstranter.

Tidligt tirsdag lokal tid forlod hundredvis af demonstranter universitetet. Over 200 af dem var under 18 år, og de fik lov at gå, efter de var registreret af politiet. Cirka 100 demonstranter over 18 år blev straks anholdt.

Netop frygten for at blive anholdt og sigtet for optøjer har afholdt mange demonstranter fra at overgive sig, skriver BBC. En del har derfor også forsøgt at flygte fra stedet - for eksempel ved hjælp af reb.

Kan gå grueligt galt

DR's Asien-korrespondent Philip Khokhar er i Hongkong, hvor han følger urolighederne. Han tror ikke, at politiet vil storme universitetet nu, da der kun er relativt få demonstranter tilbage på campus.

- Jeg besøgte universitet søndag, og da sagde de studerende til mig, at de ville kæmpe til den bitre ende, om det så skulle koste dem livet. Nu har mange alligevel fået øjnene op for, at det her kan gå grueligt galt, siger Philip Khokhar.

Se Philip Khokhar rapportere fra gadekampene i Hongkong mandag:

Korrespondenten har de seneste dage fulgt sammenstødene på nærmeste hold. Han oplever, at metoderne på begge sider af konflikten bliver stadig voldsommere. Og kvarteret omkring Polyteknisk Universitet har de seneste dage mindet om en krigszone.

- Demonstranterne har fundet en metode, hvor de nærmest producerer molotovcocktails på samlebånd, siger Philip Khokhar:

- Spørgsmålet er selvfølgelig, hvor længe styret i Beijing vil acceptere, at der er en by i Kina, der ser sådan her ud.

Vil ikke gribe ind

Kina-ekspert og seniorforsker Clemens Stubbe Østergaard fra Nordisk Institut for Asienstudier vurderer, at det kinesiske styre har ganske stor tålmodighed med urolighederne i Hongkong.

- Demonstranterne har vist sig at være så voldelige og lave så meget hærværk, at store dele af den øvrige befolkning - et tavst flertal kan man sige - begynder at tage afstand fra det. Og det er selvfølgelig det, som kineserne hele tiden har regnet med.

- Økonomien er i recession. Der er mange, der lider under, at der ingen turisme er, og detailhandel ikke fungerer, og man ikke kan komme på arbejde.

Clemens Stubbe Østergaard beskriver styrets strategi over for demonstrationerne i Hongkong sådan her:

- Vi skal ikke gribe ind. Det vil kun gøre ting værre. Det her skal faktisk have lov at udspille sig, og på et eller andet tidspunkt vil demonstranterne have fjernet sig langt fra den øvrige befolkning.

Lært af historien

På trods af de voldsomme scener i Hongkongs gader de seneste dage ser eksperten tegn på, at demonstrationerne er ved at tabe pusten.

- De er ved at ebbe ud. Det er helt usandsynligt, at der kommer en indgriben fra Kina. Demonstranterne vil gerne fremprovokere en indgriben. Det har de sagt til en BBC-korrespondent. Men det er ikke en fælde, som Kina vil gå i.

Clemens Stubbe Østergaard forventer altså ikke, at styret på et tidspunkt vil slå hårdt ned på demonstranterne, som man så det i 1989 på Den Himmelske Freds Plads i Beijing.

Dengang blev militæret sat ind mod fredelige demonstranter, som protesterede mod styrets korruption og krævede demokratiske reformer. Antallet af dræbte demonstranter skal formentlig tælles i tusinder.

- En kineser kan også lære af historien, siger Clemens Stubbe Østergaard.