Ekspert: Det er hr. og fru Iran, der demonstrerer mod regeringen

Magthaverne er bekymrede og chokerede, fordi protesterne kommer fra alle samfundslag, siger Iran-forsker.

Flere iranere var lørdag samlet foran universitetet i Teheran og råbte slagord mod præsident Hassan Rohani, der blev valgt i 2013. Politiet forsøgte at stoppe protesterne. (Foto: © Str, Scanpix)

I flere dage er iranere gået på gaden og har demonstreret mod landets regering, og det er ikke kun overklassen og de politiske aktive, der protesterer, som man har set det tidligere.

Det er folk fra alle samfundslag, og det presser styret i Iran.

Det fortæller Rasmus Christian Elling, der er Iran-forsker og lektor på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet.

- Det er hr. og fru. Iran, der er gået på gaden i mange af byerne, og derfor bliver styret nødt til at tage det seriøst, fordi de normalt regner med, at det er regimets loyale støtter.

- Magthaverne er bekymrede og chokerede, fordi det ikke bare er politiske aktivister og universitetsstuderende denne gang. Protesterne kommer fra dem, man normalt ikke hører fra, siger han.

Protest mod skrantende økonomi

Ifølge Rasmus Christian Elling er de enkelte demonstrationer mindre end ved tidligere protester, men til gengæld foregår de flere steder i landet, og det har på kort tid spredt sig hurtigt til alle hjørner og kanter.

Det skyldes, at flere grupper er utilfredse med Irans økonomiske situation, og regeringens brudte løfter.

- Demonstrationerne handler om udeblevne lønudbetalinger, stigende priser på madvarer og i det hele taget økonomisk utilfredshed, siger han og fortsætter:

- Det påvirker almindelige iranere i alle samfundslag, og derfor har vi set arbejderklassen og den lavere middelklasse være ude på gaden som de første i mindre og mellemstore byer - i modsætning til protestbevægelserne som for eksempel i 2009, hvor epicentret var i hovedstaden Teheran, siger han og henviser til de store demonstrationer i 2009, hvor tusinder af mennesker gik på gaden i flere uger i protest mod resultatet af præsidentvalget.

Æg er eksempelvis en af de fødevarer, hvor prisen er skudt i vejret. På et år er prisen for æg steget med 53 procent, skriver Financial Tribune.

Regeringstilhængere

Men det er ikke kun modstandere af regeringen, der har været på gaden.

Lørdag marcherede tusinder af tilhængere af præsident Hassan Rohani gennem gaderne i både Teheran og flere andre byer for at vise deres opbakning til præsidenten og Irans præstestyre.

Derfor er det på nuværende tidspunkt svært at sige, hvordan situationen vil udvikle sig, mener Rasmus Christian Elling.

- Hvis protesterne ikke fortsætter i flere dage, har det "bare" været et chok for magthaverne, og så bliver de nødt til at tage det seriøst og komme med nogle løfter om reformer, der kan forbedre økonomien.

- Men hvis protesterne bliver ved, og det løber løbsk, kan man forestille sig, at man måske ligefrem sætter revolutionsgarden eller hæren ind.

Demonstrationerne begyndte torsdag, og siden er flere personer blevet anholdt.

Politiet har brugt tåregas og vandkanoner for at stoppe demonstrationerne, og regeringen har advaret befolkningen mod at gå på gaden og deltage i de "ulovlige" demonstrationer, fordi der ikke er givet en officiel tilladelse.