Ekspert: Assad kan straffes for tøndebomber

Det er konventionsstridigt, når Assad bomber Aleppo med de såkaldte tøndebomber, siger ekspert.

Her er en bygning blevet ramt af en tøndebombe i Aleppo. (© Scanpix)

En helt ny primitiv våbentype er dukket op i det borgerkrigshærgede Syrien på det seneste og har dræbt flere hundrede mennesker.

Tøndebomber.

De er bygget op omkring en gammel tønde, der er fyldt med en eksplosiv blanding af kunstgødning og olie blandet med metalskrot og søm.

Tønderne trilles ud fra regimets fly eller helikoptere, og siden weekenden er mere end 100 mennesker blevet dræbt af disse bomber i byen Aleppo, oplyser Syriens Observatorium for Menneskerettigheder.

Vilkårlige angreb er forbudt

Men den syriske præsident, Bashar al-Assad, overtræder Genève-konventionerne ved at bruge tøndebomber, vurderer John Kierulf, der har forsket i nedrustning, våbenkontrol og ikke-spredning af våben og henover 40 år har arbejdet med området i Udenrigsministeriet.

- I artikel 51 om beskyttelse af civilbefolkningen står, at vilkårlige angreb er forbudt. Efter min opfattelse falder tøndebomber ind under den paragraf, fordi de anvendes mod civile, siger han.

Det er dog svært at håndhæve et forbud mod tøndebomber, fordi der ikke findes nogen international myndighed, der kan komme efter Assad.

- Men man kan bruge det som politisk pression og tage det med i taler på FN's generalforsamling. Sikkerhedsrådet kan også vedtage sanktioner, men det kræver, at alle fem permanente medlemmer stemmer for, og Rusland vil jo nok nedlægge veto, siger John Kierulf.

Kan bruges ved straffedomstol

De ansvarlige for brugen af tøndebomber kan også tiltales for krigsforbrydelser ved den internationale straffedomstol.

  • Aleppo blev lørdag ramt af olietønder fyldt med sprængstof, der blev kastet ned over byen. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Redningsfolk leder efter overlevende i de brændende brokker efter lørdagens angreb på Aleppo. (Foto: © Mohammed Al-Khatieb, Scanpix)
  • Indbyggere forsøger at slukke branden i en bygning, der er blevet ramt af en af tøndebomberne. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Indbyggere i det sønderbombede Aleppo kigger mod himlen i frygt for flere tøndebomber. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Aleppo er indhyllet i røg, efter bomberne er faldet ned fra luften. (Foto: © Saad Abobrahim, Scanpix)
  • Røgen stiger op over Aleppo, der er blevet ramt af tøndebomber lørdag. (Foto: © Ammar Abdullah, Scanpix)
  • I december sidste år fandt et lignende angreb på Aleppo sted, hvor regeringsstyrker også kastede tøndebomber over storbyen. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Angrebet på Aleppo kommer efter en uges forsøg på fredsforhandlinger mellem det syriske regime og oprørsgrupper fra oppositionen. Forhandlingerne endte uden et egentlig resultat. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Lørdag blev Aleppo ramt af tøndebomber, der blev kastet ud fra helikoptere, der er ejet af det syriske regime, som Bashar Al-Assad står i spidsen for. (Foto: © Mohammed Al-Khatieb., Scanpix)
  • Konflikten i Syrien blussede for alvor op for tre år siden, og 136.000 har mistet livet under konflikten, og drevet flere millioner på flugt. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Aleppo var førhen kendt for sin arkitektur, der trak massevis af turister til storbyen. Efter tre års krig mellem oprørsgrupper og det syriske regime ligger byen i ruiner. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Indbyggere forsøger at slukke branden, der er forårsaget af en af de bomber, der blev kastet fra helikopter. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • En af bomberne, der blev kastet over Aleppo, har efterladt et stort hul i jorden. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Tøndebomberne blev kastet ned over Aleppo fra det syriske regimes helikoptere. (Foto: © Ammar Abdullah, Scanpix)
  • Lørdagens angreb på Aleppo har kostet mindst 46 personer livet. (Foto: © Mohammed Al-Khatieb, Scanpix)
  • Indbyggere kigger mod himlen, hvorfra der falder tøndebomber fra regimets helikoptere. (Foto: © Saad Abobrahim, Scanpix)
1 / 16

- Så vidt jeg har forstået, anvender de bomberne bevidst mod civile. Det er yderligere et forhold, man kan tage med, hvis man skal tiltale nogen for krigsforbrydelser. De bruger dog typisk bomberne fra fly, og det gør det vanskeligt at finde frem til ansvarlige, siger John Kierulf.

USA's udenrigsminister, John Kerry, fordømte tirsdag tøndebomber og sagde, at de var "endnu en barbarisk handling fra et regime, som har begået organiseret tortur, brugt kemiske våben og som sulter hele samfund ved at blokere for fødevareleverancer til civile".

Ifølge FN har mindst 130.000 mennesker mistet livet i Syrien, siden borgerkrigen brød ud i marts 2011. Flere millioner er samtidig blevet drevet på flugt.