Efter et års krig er Zelenskyj mere populær end nogensinde før

På et år er den ukrainske præsident gået fra at være en ukendt skikkelse for mange, til at blive symbolet på Ukraines frihedskamp.

I morgen er det et år siden, Rusland invaderede Ukraine. (Foto: © Peter Nicholls, Ritzau Scanpix)

Først var han komiker, Vild med dans-vinder og stjerne i sit eget TV-show, hvor han ender med at blive ukrainsk præsident.

Et par år senere blev den sketch til virkelighed, og nu leder han et land i krig.

På ganske få dage gik den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, fra at være en rimelig ukendt skikkelse til at blive et kendt ansigt verden over.

For da russiske kampvogne trillede ind over grænsen til Ukraine den 24. februar sidste år, var de fleste blikke rettet mod Kyiv.

Satellitbillede af en konvoj af russiske kampvogne i Hviderusland cirka 50 kilometer fra den ukrainske grænse på dagen for invasionen den 24. februar sidste år. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)

I dagene efter spekulerede flere i, om det blot var et spørgsmål om tid, før russiske tropper ville marchere gennem gaderne i den ukrainske hovedstad.

Derfor tilbød den amerikanske ambassade i Ukraine to dage efter invasionens begyndelse, at evakuere Zelenskyj ud af landet.

- Jeg har ikke brug for et lift, jeg har brug for ammunition, lød svaret.

Og med det var tonen slået an for Zelenskyjs tilgang til krigen.

Har formået at samle sin befolkning i en krigstid

I timerne efter Ruslands invasion af Ukraine var der spekulationer om, hvorvidt Zelenskyj havde forladt landet.

Det afkræftede han hurtigt, da han under 24 timer efter delte en video med sine tætteste rådgivere på gaden i Kyiv.

Siden da har den ukrainske præsident hver aften troligt givet en opdatering på krigen.

Og dét er en af grundene til, at Zelenskyj i så høj grad er lykkedes med at samle sin befolkning i en krigstid, vurderer Valentyna Shapovalova, der er forsker på Institut for kommunikation på Københavns Universitet - og har ukrainsk baggrund.

- Han har været handlekraftig, og han har stået bag sine ord. Han har valgt at tale til sin befolkning på daglig basis med de her små videoer med opdateringer, hvor han er enormt retorisk dygtig.

- Derudover er han underholdningsmand og kommunikator. Så han taler med stor overbevisning, han står ret og bruger også humor en gang i mellem - ofte noget humor som er lidt intern for ukrainerne, lyder det fra Valentyna Shapovalova.

Fra 'suit and tie' til armygrønne T-shirts

En anden ting, der ændrede sig i løbet af krigens første døgn, var den ukrainske præsidents påklædning.

Zelenskyj smed de klassiske statsmandsjakkesæt og iklædte sig armygrønne t-shirts.

- Det er et klart signal til befolkningen og militærstyrkerne om, at 'Hey, jeg er på niveau med jer', siger Valentyna Shapovalova.

I den første video, Zelenskyj publicerede efter Ruslands invasion af Ukraine, var han stadig iført jakkesæt.

Siden da er han kun blevet set i de brune og grønne farver. Også når han har haft diverse statsledere på besøg i Kyiv.

  • I mandags fik Zelenskyj til manges overraskelse besøg af den amerikanske præsident i Kyiv. (Foto: © Evan Vucci, Ritzau Scanpix)
  • Mette Frederiksen, Jakob Elleman-Jensen og Lars Løkke Rasmussen var i Kyiv i slutningen af januar i år. (Foto: © Emil Hennings, DR)
  • Den tidligere britiske premierminister Boris Johnson var også på besøg i Kyiv i sin regeringsperiode. Boris Johnson blev særligt populær blandt ukrainerne i krigens begyndelse på grund af Storbritanniens hurtige meldinger om støtte. Den nuværende premierminister, Rishi Sunak, har også besøgt landet. (Foto: © Ukrainian Presidential Press Ser, Ritzau Scanpix)
  • EU-kommissionens forperson, Ursula von der Leyen, har også besøgt Ukraine. Dette var kun et udpluk af nogle af de mange ledere, der har besøgt landet det seneste år. (Foto: © UKRANIAN PRESIDENTIAL PRESS SERV, Ritzau Scanpix)
1 / 4

Selvom Ukraine hverken er medlem af EU eller forsvarsalliancen Nato, har medlemslandene alligevel sendt både militærudstyr og penge, lovet hjælp til genopbygning af landet og trænet ukrainske soldater.

Og det skyldes blandt andet Zelenskyjs evne til at kommunikere, vurderer Valentyna Shapovalova.

- Han har formået at være autentisk. Han har formået at fremstå som et talerør for ukrainerne, og det kan man også se på hans ratings, siger Valentyna Shapovalova og tilføjer:

- Det fungerer for ham, man kan se det på både den militære og symbolske støtte til Ukraine fra Nato-lande. Der er noget, han kan finde ud af, og det gør han rigtig godt.

Siden Zelenskyj blev præsident er hans popularitet kun gået én vej.

Ifølge en måling fra den ukrainske organisation Kyiv International Institute of Sociology, KIIS, havde 27 procent af ukrainerne i december 2021 tillid til Zelenskyj.

Et år efter - i december 2022 - var det tal steget til 84 procent af den ukrainske befolkning.

- Hans popularitet er steget gevaldigt, siger Valentyna Shapovalova og tilføjer:

- Jeg kan også se en forskel i hans ledelsesstil, hvordan han fremstår overfor befolkningen, sammenlignet med hvordan han var i starten.

Du kan læse et portræt af Zelenskyj ved at bruge linket nedenfor, eller blive klogere på den ukrainske præsident i et tidligere afsnit af Horisont her.

Prøvet at bekæmpe korruption

Men der er også en anden side til fortællingen om den ukrainske præsident.

I Ukraine spøger korruptionsskandalerne i kulissen, og det er noget, som Zelenskyj i sin valgkamp slog sig op på at ville bekæmpe.

I den seneste opgørelse fra antikorruptionsorganisationen Transparency International i 2022 ligger Ukraine nummer 116 ud af 180 på en liste over verdens mindst korrupte lande.

Her ses et billede af den ukrainske præsident den 14. februar 2022 til venstre, og et års krig senere - den 09. februar 2023 til højre. (Foto: © sergei supinsky, Ritzau Scanpix)

Hvis Ukraine en dag vil have sine drømme om et EU-medlemskab til at gå i opfyldelse, er det især korruptionen, der skal gøres noget ved.

Derfor står det også højt på Zelenskyjs to-do liste, og i sidste måned skete en større udskiftning på diverse poster i toppen af ukrainsk politik.

Og det er vigtigt, hvis han skal bevare sin popularitet hos befolkningen, siger Valentyna Shapovalova.

- Han skal arbejde videre med de korruptionsskandaler, der er i øjeblikket, og så skal han blive ved med at være transparent.

- Fordi noget af det, ukrainerne virkelig ikke kan lide, er, når ting bliver fejet ind under gulvtæppet. Folk er så trænede i at se, når politikere lyver for dem. Det har de set en del af.

I starten af februar ransagede det ukrainske politi en af Zelenskyjs tidligere gode venner. Nemlig milliardæren Ihor Kolomoisky, som var med til at finansiere Zelenskyjs præsidentkampagne. (Foto: © ECONOMY SECURITY BUREAU OF UKRAI, Ritzau Scanpix)

En medielov der er 'værdig til de værste autoritære regimer'

Men det er altså ikke kun rosende ord, den ukrainske præsident det seneste år har modtaget for sit politiske arbejde.

Han har nemlig også fået stor kritik for at underminere pressefriheden. Senest ved årsskiftet hvor Zelenskyj underskrev en lov, der udvider regeringens mulighed for at regulere landets medier.

Generealsekretæren for Det Europæiske Journalistforbund, Ricardo Gutiérrez, har kaldt et tidligere udkast til loven for "værdig til de værste autoritære regimer", og sagde efter loven var underskevet, at den forblev i modstrid med europæiske standarder for pressefrihed.

Blandt andet fordi dem, der sidder og regulere medierne, ikke er uafhængige, men udpeget af parlamentet og præsidenten.

- Ukraine kan demonstrere sit europæiske engagement ved at fremme frie og uafhængige medier, ikke ved at etablere statskontrol på information, sagde Ricardo Gutiérrez.

Det ukrainske journalistforbund sagde i en erklæring, der blev sendt ud før parlamentet godkendte lovforslaget, at lovgivningen ville udhule de friheder, "der adskiller det sociale system i Ukraine, fra det diktatoriske regime i Rusland."