Efter chok-afstemning om brexit: Overlever May i aften har hun tre dage

Nu skal der sluges kameler, hvis det britiske parlament skal have en chance for at blive enige om brexit.

Premierminister Theresa May talte til parlamentet efter gårsdagens knusende nederlag til hendes forslag til en skilsmisseaftale fra EU. (Foto: © MARK DUFFY, Scanpix)

Det var det største nederlag for en britisk regering nogensinde, da parlamentet i går afviste det forslag til en skilsmisseaftale med EU, som den britiske premierminister Theresa May har forhandlet på plads

Forslaget blev nedstemt med 432 stemmer mod 202.

I aften skal premierministeren så igennem en mistillidsafstemning, fremsat af oppositionspartiet Labour. Overlever hun den, hvilket alt tyder på, har hun tre dage til at komme frem til en plan b, der kan føre Storbritannien sikkert ud af EU.

Efter afstemningen lød udmeldingen fra Theresa May, at man nu vil forsøge at nå frem til en bredere enighed omkring, hvad der skal ske for Storbritannien.

Men hvordan det skal lykkes, er vanskeligt at se for sig, vurderer DR's korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen.

- Partierne har malet sig op i nogle meget klare hjørner, hvor de har sagt tydeligt, hvad de ikke vil gå med til. Så der er nogen, der skal give sig, der skal laves kompromiser, og som stemningen er i det britiske parlament og britisk politik generelt, kan det blive meget vanskeligt.

Theresa May bliver først og fremmest nødt til at appellere til politikernes ansvarlighed, hvis man skal nå en eller anden form for konsensus omkring brexit, fortæller han.

- Det eneste, der er flertal for i parlamentet, er, at man ikke skal forlade EU uden en aftale den 29. marts, altså om 72 dage. Så hvis man skal finde en aftale, bliver man nødt til at indgå nogle kompromiser. Man kan ikke blive ved med at sige, hvad man ikke vil være med til uden samtidig at præsentere en realistisk plan for, hvad det så er man vil.

Her kan du høre Theresa Mays tale til parlamentet efter det knusende nederlag i går:

Enegang har kostet dyrt

Premierminister Theresa Mays manglende forsøg på at indgå nationale kompromiser i de to et halvt år, der er gået, siden briterne stemte ja til brexit, kan komme til at vanskeliggøre den proces yderligere.

Og de seneste ugers forsøg fra May på at række ud til blandt andet de britiske fagforeninger for at diskutere en løsning er faldet for døve ører.

En af Mays største fejl har nemlig været at holde diskussionen om brexit som en intern diskussion i det konservative parti, vurderer Kim Bildsøe Lassen.

- Der er blevet forhandlet mere internt i det konservative parti om, hvad de konservative mener, end der er blevet forhandlet med EU. Og faktum er, at det konservative parti jo slet, slet ikke er enige. Over en tredjedel af hendes egne partimedlemmer sagde i går, at den plan, hun har lavet og præsenteret for dem, ikke er god nok.

- Så hun er nødt til at lægge sin strategi helt om. Og det er givetvis vanskeligt, når det er det, der er foregået de seneste to et halvt år, og der kun er 72 dage tilbage.

Aftenens afstemning var på samtlige forsider i de britiske aviser her til morgen. (Foto: © DANIEL SORABJI, Scanpix)

En overraskelse trods alt

Nederlagets størrelse ved gårsdagens afstemning kom som et chok, fortæller Kim Bildsøe Lassen, der sad inde i salen, da stemmerne blev talt op.

- Man kunne simpelthen se chokket malet i ansigtet på regeringsmedlemmerne. Mange af dem sad og kiggede ned i gulvet. For nok havde de ventet et nederlag, men at det blev så massivt, var alligevel en overraskelse.

- Det gør det meget vanskeligt at komme videre med den plan, som jeg tror, mange af dem havde. Nemlig at tage tilbage til EU med nogle få justeringer, som kunne tilfredsstille dem, der var utilfredse, og så vende hjem til parlamentet med en plan, der var en lille smule bedre. Men nederlaget var så massivt, at den plan simpelthen ikke kan lade sig gøre.

Theresa May forventes at fremlægge sin alternative løsning for brexit på mandag.