Efter Brexit og Trump: Her kan der komme nye valg-chok

Allerede om tre uger kan vælgerne i Italien og Østrig give tæv til den politiske elite.

Marine Le Pen, Beppe Grillo og Gert Wilders har alle - på forskellig vis - udtrykt begejstring for valget i USA. (Foto: © SCANPIX)

Analytikere taler om en "populistisk bølge", efter USA tirsdag fulgte i briternes fodspor og - i strid med stort set alle forudsigelser - gav en syngende vælgerlussing til den politiske elite.

Storbritanniens beslutning om at forlade EU, den såkaldte Brexit, nævnes alle vegne i samme åndedrag som Donald Trumps valgsejr, mens eksperter, finansmarkeder og magthavere spørger sig selv: Hvor kommer det næste valg-chok?

Pilen peger umiddelbart på Europa, skriver blandt andet Business Insider. Her er en liste over nært forestående valg på kontinentet, hvor der er mulighed for nye sejre eller fremgang til kræfter, der går imod det politiske establishment.

Italien

Som et modtræk til udbredt EU-skepsis i Italien har regeringsleder Matteo Renzi blandt andet fjernet EU-flaget fra det podium, hvor han holder sine pressemøder. (Foto: © TIBERIO BARCHIELLI / PALAZZO CHI, Scanpix)

Allerede 4. december skal vælgerne i Italien til folkeafstemning om en ændring af landets forfatning.

Regeringsleder Matteo Renzi ønsker at reformere overhuset i parlamentet, Senatet, så underhuset får mere magt, mens beslutningskraft skal fjernes fra Italiens regioner til fordel for centralregeringen i Rom.

Meningsmålinger, som dog har lidt et generelt knæk i troværdigheden efter Brexit og Trump, har de sidste to måneder vist flertal for nej. Matteo Renzi har tidligere udtalt, at et nej ville få ham til at gå af. Resultatet kunne blive et parlamentsvalg med 5 Stjerne Bevægelsen (M5S), der ledes af komikeren Beppe Grillo, som den store vinder.

M5S er siden stiftelsen i 2009 stormet frem i italiensk politik på en anti-elitær dagsorden med modstand mod euroen som en af mærkesagerne.

Selvom Renzi har trukket i land, når det gælder løftet om at gå af, har nobelprisvinderen i økonomi, Joseph Stiglizt, udpeget folkeafstemningen i Italien som en katastrofal begivenhed, der kan få eurosamarbejdet til kollapse.

Østrig

Norbert Hofer fra Frihedspartiet håber at sætte en milepæl for det yderste højre i EU-landene. (Foto: © Heinz-Peter Bader, Scanpix)

Samme dag som folkeafstemningen i Italien skal østrigerne til omvalg om præsidentposten.

Det første forsøg blev erklæret ugyldigt på grund af dårlig lim på brevstemmer, efter den grønne kandidat Alexander van Bellen havde vundet en snæver sejr over Norbert Hofer fra det stærkt højreorienterede Frihedspartiet.

Præsidentposten i Østrig er mest ceremoniel, men en sejr til Norbert Hofer - som noget tyder på - vil alligevel have stor symbolsk betydning. Norbert Hofer vil nemlig være det første statsoverhoved fra det yderste højre i EU siden 2. Verdenskrig.

Holland

Geert Wilders ulempe i forhold til andre populister er, at han har været en del af det politiske landskab i Holland i mange år, siger eksperter. (Foto: © Bart Maat, Scanpix)

Hollænderne skyder et stort valgår i Europa i gang med et parlamentsvalg 15. marts.

Her bliver det store spørgsmål, om den kontroversielle Geert Wilders' Frihedsparti kan ride med på den populistiske bølge - sådan som Wilders håber - og blive største parti.

I de seneste målinger - med samme forbehold som tidligere - ligger Frihedspartiet side om side med det nuværende regeringsparti VVD.

Frankrig

Marine Le Pen har hyldet Donald Trumps valgsejr i USA. (Foto: © Yoan Valat, Scanpix)

Den måske største begivenhed på den europæiske valgkalender for 2017 - sammen med parlamentsvalget i Tyskland i efteråret - bliver præsident- og parlamentsvalget i Frankrig i april-juni.

Efter Donald Trumps triumf i USA begyndte flere at spekulere i, om det næste store politiske jordskælv vil ske her, hvor højrenationalisten Marine Le Pen fra partiet Front National forventes at nå anden valgrunde i præsidentvalget, ligesom hendes far, Jean-Marie Le Pen, gjorde i 2002.

I øjeblikket ser Marine Le Pens chancer for at nå helt til tops ikke særlig gode ud. Men det samme sagde eksperter, meningsmålinger og medier i to år om Donald Trump - indtil han vandt.