Ebola er tilbage i Liberia

Efter en 17-årig er fundet død, er myndighederne i gang med det opfølgende arbejde.

Den 17-åriges begravelse blev håndteret af et trænet hold iført beskyttelsesudstyr. Billedet er et arkivfoto og ikke fra den nu afdøde teenagers begravelse. (Foto: Florian Plaucheur @ Scanpix) (Foto: © Florian Plaucheur, Scanpix)

En blot 17-årig dreng er blevet fundet død i Liberia, og ifølge de lokale myndigheder er teenageren endnu et af ebolas mange ofre.

Ifølge landets sundhedsminister, Tolbert Nyenswah, er manden begravet, og myndighederne er i gang med det opfølgende arbejde.

Det går i første omgang ud på at skabe kontakt til alle de personer, som den afdøde har været i kontakt med, fortæller Mads Geisler fra Læger Uden Grænser, der netop er vendt hjem fra Vestafrika, hvor han har arbejdet med ebola.

- Ideelt set burde man følge de her personer hver dag i tre uger og fortælle dem, at hvis de får symptomer, feber, ondt i maven og så videre, så skal de kontakte myndighederne, forklarer han.

Liberia er ebola-frit

Dødsfaldet kommer blot to måneder efter, at FN’s sundhedsorganisation WHO erklærede Liberia for ebola-frit.

Selvom den smitsomme sygdom er vendt tilbage betyder det ikke, at myndighederne har fejlet, vurderer Mads Geisler. Det er nemlig meget svært at forudsige, hvordan ebola udvikler sig.

- De tre lande, som er påvirket af det, ligger meget tæt på hinanden, og der er ekstremt porøse grænser og meget stor mobilitet mellem de tre lande, forklarer Mads Geisler.

Foruden Liberia er det særligt i nabolandene Sierra Leone og Guinea, sygdommen har hærget, og her er smitten stadig aktiv, forklarer Mads Geisler.

- Her har man i de sidste par uger set omkring 20 tilfælde om ugen i flere forskellige regioner. Så det er en sygdom, som – selvom de vestlige mediers interesse er dalet de seneste par måneder – stadig er aktiv og har ekstremt store konsekvenser.

Døde søndag

Ifølge CNN begyndte den 17-årige at vise symptomer på sygdommen d. 21. juni.

En uge efter - søndag d. 28. juni - mistede han livet.

I den mellemliggende periode var den nu afdøde teenager forbi en klinik, hvor han blev diagnosticeret med malaria, hvis symptomer kan ligne ebolas.

Ressourcer på standby

Skulle dødsfaldet være startskuddet til endnu en ebola-epidemi i Liberia, er landet godt udrustet til at håndtere det, vurderer Mads Geisler.

En vurdering, der deles af Liberias sundhedsminister.

- Der er ingen grund til panik. Der er ikke grund til at frygte. Vi har det under kontrol, siger Tolbert Nyenswah ifølge CNN.

I Læger uden Grænser er man også klar til at kunne sætte ind overfor den smitsomme sygdom, hvis det skulle blive nødvendigt.

- Vi er stadig ekstremt aktive i alle tre lande, og vi har store ressourcer stående standby i Liberia. Heldigvis er der uddannet mange sundhedspersoner i landet, som er ekstremt dygtige til at tage hånd om sygdommen.