DR's korrespondent: Assads tropper mod Tyrkiet ‘ændrer hele ligningen’

USA og Donald Trump risikerer at stå tilbage som de helt store tabere, siger DR's korrespondent Michael S. Lund.

Tyrkiske militærkøretøjer på vej til fronten ved grænsen mellem Syrien og Tyrkiet, hvor syriske regeringstropper efter alt at dømme kommer til at stå overfor tyrkiske styrker. (Foto: © SEDAT SUNA, Scanpix)

Med et fingerknips er hele situationen i det nordøstlige Syrien vendt på hovedet.

Sådan lyder analysen fra DR Nyheders mellemøstkorrespondent Michael S. Lund, efter at Bashar al-Assad søndag aften har sendt styrker fra den syriske regeringshær nordpå for at konfrontere ‘Tyrkiets aggression’.

Michael S. Lund fortæller, at sammenslutningen af kurdiske styrker efter alt at dømme har lavet en aftale med det syriske styre, det vil sige Bashar al-Assads Syrien, om at overdrage byerne Kobane og Manbij, og muligvis også om selve hovedbyen Qamishli i det kurdiske område.

- Det er en ret vild drejning, som konflikten er i færd med at tage. Ved at overdrage de byer håber kurderne, at Tyrkiet ikke tør angribe, som de ellers har bebudet, at de vil gøre. Hvis syriske regeringstropper allerede i aften rykker ind i Kobane, så står Tyrkiet og præsident Erdogan med et problem, for så risikerer de pludselig at stå over for det russiske luftvåben, siger Michael S. Lund.

- Det her ændrer hele ligningen for det nordøstlige Syrien og vil samtidig være en stor sejr for den syriske præsident Bashar al-Assad. Men meget afhænger af, hvad russerne gør, konstaterer han.

Tyrkiet angreb ind i Syrien

De dramatiske begivenheder begyndte tidligere på ugen, efter at USA havde trukket landtropper tilbage, der havde samarbejdet med kurdiske styrker i kampen mod Islamisk Stat (IS) i det nordlige Syrien.

Derefter indledte Tyrkiet en militæroffensiv med angreb ind i den kurdiske del af Syrien. Målet var at skabe en såkaldt sikkerhedszone langs grænsen mellem Tyrkiet og Syrien.

Målet med angrebet er ifølge Tyrkiet at oprette en såkaldt sikkerhedszone, der rækker 30 kilometer ind i Syrien. Her vil Tyrkiet så placere nogle af de millioner af syriske flygtninge, der ellers opholder sig i Tyrkiet.

Michael S. Lund fortæller, at den tyrkiske offensiv har rystet kurderne dybt.

- De syriske kurdere, jeg taler med her i Irak, føler sig forrådte og taler om, at USA har stukket dem i ryggen, efter at kurdiske styrker nedkæmpede IS. De har brugt mange år på at lave deres egen ministat i området, og det er et kæmpe nederlag for dem, hvis de må opgive dele af det.

- Men ræsonnementet er, at hvis de overdrager nogle byer til det syriske styre, så bliver de ikke bombet af Tyrkiet eller udsat for hærgende militser og likvideringer. Det bliver ikke sjovt at overgive byerne til Assad, men det er det mindste af to onder, føler de.

Putin kan stå tilbage som vinder

Michael S. Lund peger på, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, samt Syriens Bashar al-Assad kan ende med at stå tilbage som de helt store vindere.

- De trækker det længste strå, hvis den her plan lykkes, mens USA og Donald Trump taber ansigt. Trump kan ende med at forære hele området til to lande, som amerikanerne og det meste af Europa ikke har det bedste forhold til, konstaterer mellemøstkorrespondent Michael S. Lund.