Klimaaftalen, der her til morgen blev landet mellem 150 lande i Rwanda, er ikke blot historisk. Den kommer også til at få en enorm betydning i bestræbelserne på at holde temperaturstigningerne i ro.
Sådan lyder vurderingen fra DR’s klimaekspert, Jesper Theilgaard, efter signaturerne er sat på aftalen.
- Det betyder utrolig meget, fordi de her gasser har været relativt upåagtede. Man har mest fokuseret på CO2, metan og lattergas. Derfor er den halve grad, som den her aftale kan give, jo selvfølgelig et fantastisk hjælpemiddel til at holde temperaturstigningerne nede omkring de to grader eller forhåbentlig under, som er nødvendigt, for at vi kan tilpasse os, lyder Jesper Theilgaards vurdering.
En maksimal temperaturstigning på to grader er netop det mål, som 180 lande blev enige om under klimatopmødet COP21 i Paris. Anbefalingen fra FN’s klimapanel er også at holde den globale opvarmning under to grader frem mod år 2100.
Dansk køleindustri foran i kapløbet
Med dagens aftale har 150 lande aftalt at nedbringe udledningen af HFC-drivhusgasser. Noget der ikke kun er godt nyt for klimaet, men også for Danmark.
- Danmark er i den helt unikke situation, at vi allerede for mange år siden forbød de her HFC-gasser. Det betød, at den danske køleindustri allerede dengang begyndte at finde på andre metoder – blandt andet med CO2. Det betyder, at vi er foran alle de andre. Så det her kan gå hen og blive et erhvervseventyr for den danske køleindustri, siger Jesper Theilgaard.
Klimaaftalen er delt op i tre niveauer. I-landene, inklusive store dele af Europa og verdens andenstørste forurener USA, har skrevet under på at nedskære deres forbrug af HFC'er med 10 procent inden udgangen af 2019 stigende til en reduktion på 85 procent i 2036.
En gruppe af udviklingslande, herunder Kina og flere latinamerikanske lande, må fastholde deres niveau af HFC'er indtil 2024, inden man så skal begynde en egentlig nedtrapning.