DR jagter sandheden i Syrien

Demonstranter frygter for deres liv og udenlandske journalister bliver overvåget og tilbageholdt af militæret. DR har besøgt Syrien, der ellers har været nærmest lukket land for journalister.

Demonstranter frygter for deres liv og udenlandske journalister bliver overvåget og tilbageholdt af militæret. DR har besøgt Syrien, der ellers har været nærmest lukket land for journalister. (© AFP PHOTO/HO-SANA)

- Allah og Syrien og Bashar, råber tusindvis af demonstranter i centrum af Damaskus.

De støtter Syriens præsident Bashar al-Assad, siger de. Og de er mødt frem i tusindvis for at erklære deres kærlighed til den præsident, som ledere over hele verden beskylder for overgreb mod den syriske befolkning.

- Det hele er løgne fra udenlandske medier og fremmede regeringer. Bashar al-Assad er en god mand, der kan holde sammen på landet, siger husmoren Nabila, mens hun vifter med et syrisk flag.

Regimets charmetur

DR er inviteret til Syrien af den Assad-venlige organisation Dansk-Syrisk Forening og en syrisk forening med det rammende navn Syria Is Fine.

I et halvt år har den syriske regering nægtet DR visum til landet, men nu har vi fået lov at komme ind. Men syrerne bestemmer, hvor vi kan få tilladelse til at tage hen. Den Assad-venlige demonstration er et af de steder, de meget gerne vil vise os.

Ifølge FN er over 3.000 mennesker omkommet siden folk begyndte at demonstrere mod det syriske styre i marts. Menneskerettighedsorganisationer som Amnesty International og Human Rights Watch har beskrevet, hvordan sikkerhedsstyrker har fængslet, tortureret og dræbt demonstranter. Alt sammen noget, den syriske regering benægter.

Tid på egen hånd - næsten da

Vi får dog tilladelse til at tage til byen Hama, hvor hæren har været sat ind i stort tal over for demonstranterne. Med os er både en repræsentant fra informationsministeriet, en mand fra de lokale myndigheder og en større gruppe af Assad-støtter.

Men efter lidt overtalelse får vi lov at gå alene rundt i byen i halvanden time med kun en enkelt repræsentant fra gruppen Syria Is Fine med os. Og i Hama er stemningen en noget andet, end blandt demonstranterne i Damaskus.

- Vi kan ikke fortælle dig, hvad vi mener om regeringen. Du får mig i problemer, siger en ung mand, da jeg spørger ham om situationen i byen. Og så skynder han sig videre.

En anden går op på siden af mig og siger lavmælt på arabisk:

- Der følger efterretningsfolk efter jer. I kan ikke tale med folk her.

Han hvisker, at vi skal forsøge at bevæge os hen i et kvarter, hvor der hver aften er demonstrationer mod styret.

Da vi når frem, dukker en gruppe unge mænd pludselig frem.

- Vi demonstrerer hver aften. Nogle gange åbner de ild mod os. Folk bliver fængslet. Det er ikke os, der er terrorister, det er Assad, der er terroristen, siger en ung mand, der skjuler sit ansigt bag et tørklæde.

- Folket vil vælte regimet, råber den lille gruppe mænd pludseligt, mens de nervøst kigger sig rundt.

Frygter sikkerhedsstyrkerne

Tidligere har de lokale syriske myndigheder vist os en politistation, som myndighederne siger, at demonstranterne har angrebet. Også en forening for militærofficerer og byens domstol er blevet angrebet.

Adskillige politifolk og to vagter omkom ifølge myndighederne, men de unge demonstranter vil ikke tage ansvaret for urolighederne i byen.

- Vi demonstrerer fredeligt, men bliver angrebet af sikkerhedsstyrkerne, siger den unge mand.

Kort efter forsvinder de unge mænd igen, og få minutter senere dukker både en politibil, repræsentanten for informationsministeriet og hele vores Assad-venlige følge op. Jeg spørger dem, hvordan de vidste, hvor vi var, men får bare det svar, at de gerne vil passe på os.

Lidt senere mødes vi med en kollega fra Jyllands-Posten. Han fortæller, at han blev tilbageholdt af soldater, fordi han tog et billede, hvor soldaterne var med på.

Tilbage i Damaskus

Vi bliver kørt tilbage til Damaskus. Det er som at komme til en anden verden. Her sidder folk fra middelklassen på pæne cafeer og omtaler demonstranterne som terrorister, der angriber staten med støtte fra USA og andre af Syriens fjender.

Specielt blandt de religiøse mindretal alevitterne (som Assad også tilhører) og de kristne er der mange, som fortæller mig, at de frygter, at demonstranterne ønsker at indføre et sunni-muslimsk religiøst styre. Og de fordømmer tv-kanalerne al-Jazeera og BBC for at lyve om situationen i Syrien.

Interviewet til syriske medier

Senere udsender Syriens eget nyhedsbureau et nyhedstelegram om vores besøg i Hama på baggrund af et par spørgsmål syrisk tv stillede mig og Jyllands-Postens journalist om situationen i Hama, da vi ankom til byen.

Jeg svarede, at jeg syntes, det var ærgerligt, at vi journalister ikke kunne arbejde frit i Syrien, og at jeg ikke kunne vurdere situationen i Hama, fordi jeg ikke havde snakket med nogen endnu.

I nyhedsbureauets telegram kan jeg læse, at 'den danske mediedelegation', mener at situationen i Hama er 'normal', og at vi mener, at nogle tv-kanaler udsender løgne om landet.

Sandheden kan være svær at finde i Syrien.

Du kan se mere fra DR's besøg i Syrien i Horisont mandag den 31. oktober.