DR i Wuhan: 'Her er stadig stille trods åbning'

Se billeder fra DR Nyheders tur til coronapandemiens arnested i Wuhan.

DR er taget til Wuhan for at besøge et meget omtalt fiskemarked. (Foto: © Zhang Qunyi, DR)

Vidste jeg ikke bedre, ville jeg aldrig gætte, at der bor 11 millioner i Wuhan, coronapandemiens epicenter. At dette er en storby med et befolkningstal på størrelse med Paris og omegn, er mere end almindeligt svært at se, på trods af at byen genåbnede den 8. april.

Sommeren er kommet til Wuhan, og om dagen er de glohede gader halvtomme. Kun biler og lastvogne fylder. Enkelte forretninger er åbne, men størstedelen har stadig jerngitter foran indgangene. Den ellers så driftige by, der lever af at producere varer til hele Kina, faktisk hele verden og som er et trafikalt knudepunkt i den østlige del af landet, lider under den økonomiske nedtur, der er fulgt i kølvandet på sundhedskrisen.

Om aftenen, når temperaturen falder, kommer flere af byens indbyggere ud, blandt andet for at gå en tur langs Yangtse-floden, der skærer igennem byen. Imens projicerer myndighederne animationsfilm af heroisk sundhedspersonale på skyskraberne langs Kinas største flod.

  • (Foto: Zhang Qunyi)
  • (Foto: Zhang Qunyi)
  • (Foto: Zhang Qunyi)
  • (Foto: Zhang Qunyi)
1 / 4

Enkelte grupper af venner samles på udendørs restauranter, der serverer områdets berømte krabber. Men Wuhan er fortsat kun en skygge af sig selv.

Lukket fiskemarked

Wuhan kom på hele verdens læber, efter at myndighederne lukkede byen ned i slutningen af januar, og det nye coronavirus spredte sig fra fiskemarkedet Huanan Seafood Market, hvor der også blev solgt vilde dyr. Pandemien er nu årsag til, at tilværelsen, som vi kendte den før, er gået i stå, og alene i de officielle statistikker er en kvart million døde.

I dag er fiskemarkedet i Wuhan lukket, og det vogtes af sortklædt sikkerhedspersonale, der har til opgave at sikre, at ingen trænger ind eller tager for mange billeder.

DR bliver også bedt om at forlade efter få minutter med en forklaring om, at området endnu ikke er rent. Kort forinden kunne vi konstatere en karakteristisk sødlig lugt, som når et lig eller et stort dødt dyr er gået i forrådnelse.

Uvilje til at tale om virus i Wuhan

Der er åbenlyst, at Wuhans indbyggere ved, at hele verden diskuterer, hvad der skete på fiskemarkedet, der menes at være coronavirussets første mødested med mennesker.

Fortiede og forhalede de lokale myndigheder og regeringen i Beijing livsvigtige informationer tilbage i december og januar? Eller var det kaos, der gjorde, at Kina var langsom til at informere klart i den første del af krisen? Det spørgsmål stiller alle fra USA’s præsident til danskere, der sender mig mails.

Generelt er Wuhans indbyggere ikke meget for at tale med os, selvom der ellers langt fra vrimler med udenlandske journalister. De lokale myndigheder fraråder også indbyggere at tale med udenlandsk presse, og stærkt utilfredse borgere bliver direkte truet af politiet, erfarer vi i Wuhan.

Indtil for nyligt var det umuligt at rejse fra provins til provins i Kina uden at skulle igennem fjorten dages karantæne, hvilket har afholdt mange udenlandske journalister i Kina fra at tage hertil.

Derfor har de kinesiske statsmedier stort set også haft monopol på at berette om udviklingen i området, siden en håndfuld kritiske borgerjournalister forsvandt efter deres afsløringer af overfyldte hospitaler tilbage i februar.

Beskedent antal officielt døde

I forhold til coronakrisens andre værst ramte områder som for eksempel Norditalien, Spanien og New York er dødstallet på 3.869 ud af en befolkning på 11 millioner i Wuhan relativt lavt. I hele Hubei-provinsen er 4.512 omkommet som følge af virusset, ifølge de kinesiske myndigheder.

Men allerede efter få timer i byen hører vi historier, der udfordrer myndighedernes statistikker. Folk skelner åbenlyst mellem de officielle og det reelle dødstal, når jeg for eksempel spørger, hvor mange døde de kendte. Derudover fortæller flere om så kaotiske tilstande på hospitalerne i slutningen af januar og i begyndelsen af februar, at mange døende aldrig blev testet og derfor aldrig er talt med i de officielle opgørelser.

Flere gange kommer der også markant mere voldsomme fortællinger på bordet, når vi slukker for kameraet.

Når jeg spørger om, hvorfor der er så få mennesker på gaden, er frygten for virusset også den første forklaring. Officielt var der den 29. april 623 sygdomstilfælde i hele Hubei-provinsen.

Se med, når DR som det første danske medie i aften rapporterer fra Wuhan i 21Søndag på DR1.