Med demonstrationer i hele landet og en opposition, der presser den siddende præsident, kan situationen i det kriseramte Venezuela ikke blive meget værre.
Det vurderer DR’s journalist i Sydamerika, Kristian Almblad.
- Vi er gået fra et land i meget, meget stor krise, både økonomisk og politisk, til et land, der er tæt på opløsning, siger han.
Den seneste tid har demonstrationer udfordret præsident Nicolas Maduro. Senest i dag er store dele af befolkningen gået på gaden landet over i protest mod præsidenten.
Et flertal i Venezuelas nationalforsamling har afvist at anerkende den 60 dage lange undtagelsestilstand, som landets præsident har indført.
Undtagelsestilstanden vil give sikkerhedsmyndighederne mulighed for at tage endnu hårdere midler i brug mod demonstranter - også ved dagens landsdækkende demonstrationer.
Situationen har fået oppositionen op i det røde felt. Den beder nu militæret om at vælge side: Bakker de op om landets præsident eller landets forfatning.
- Den retorik, vi hører fra oppositionen nu, kan ikke blive mere alvorlig. Når de siger, at militæret skal vælge mellem præsidenten og forfatningen, så siger de i virkeligheden: "Vælg mellem Maduro og os", forklarer Kristian Almblad.
Befolkningen lider
Venezuela er økonomisk hårdt ramt af den faldende oliepris de senere år, hvilket har medført højere priser på alt fra benzin til dagligvarer. Den kritiske situation har ifølge Kristian Almblad fået befolkningen til at bakke mere op om oppositionen.
- Landet sejler simpelthen. Der er så få ting. Der er ingen varer på hylderne, og hospitalsvæsenet er nærmest lagt ned, så folk lider. Det gør selvfølgelig, at man kigger sig om efter et alternativ til Maduro som præsident, siger han.
Om militæret i den nærmeste fremtid vil vælge side, er svært at forudsige, mener Kristian Almblad.
- Vi ved ikke præcis, hvor militæret står. Indtil videre følger de præsidentens ordre. Men vi ser et land i krise, siger han.
Ifølge ham er militæret presset af den frustration og afmagt, der vokser blandt den venezuleanske befolkning.
- Vi hører historier om folk, der har stormet shoppingcentre og supermarkeder for at få mad. Mange har overmandet både soldater og politifolk, så det er klart, at de må også vende sig rundt og tænke: "Er vi de eneste, der står tilbage hos præsidenten?", siger han og fastslår, at militæret er nødt til at tage et valg i den nærmeste fremtid.
- Jeg ved ikke, om der er revolution på vej eller ej. Men det er et land, der er tæt på afgrunden, siger Kristian Almblad.