DR i Litauen efter russisk militæroprør: 'Landene frygter for deres sikkerhed'

Intet logisk tilsiger, at Baltikum er mål for krigen, men der sidder en historisk frygt i landene, lyder det fra DR's korrespondent.

Wagner-soldater i Rostovs gader på dagen, hvor deres leder Jevgenij Prigozjin havde sendt sine tropper mod Moskva i vrede over, at den russiske hær - ifølge ham - havde angrebet og dræbt et stort antal Wagner-soldater.

Derfor er den militære tilstedeværelse allerede blevet skærpet i området, og Nato er klar til at forsvare sig mod enhver trussel fra Moskva eller den belarusiske hovedstad, Minsk.

Sådan lyder det fra Nato-chef, Jens Stoltenberg, ifølge det britiske medie The Guardian.

- Vi har sendt en klar besked til Moskva og Minsk om, at Nato er der for at beskytte enhver allieret og hver tomme af Nato-territoriet, lyder det fra Stoltenberg.

DR's Europa-korrespondent, Anna Gaarslev, befinder sig lige nu i Litauens hovedstad, Vilnius. Hun fortæller, at man blandt andet frygter, hvad udviklingen kan betyde for Belarus' eventuelle deltagelse i krigen.

- Landene frygter, hvad det betyder for deres sikkerhed, hvis en brutal og krigsførende hærgruppe vil bosætte sig så tæt på deres grænse, siger Anna Gaarslev.

DR's Europa-korrespondent, Anna Gaarslev, fortæller her, hvorfor frygten er så stor i de baltiske lande:

En iboende frygt

Efter møde med Jens Stoltenberg og seks andre Nato-lande lød det i går fra Litauens præsident, Gitanas Nausėda, at "alle nabolandene står over for en endnu større risiko for ustabilitet, hvis Wagner indsætter sine seriemordere i Belarus".

Der hersker nemlig en iboende frygt i de nærmeste lande vest for Belarus, forklarer Anna Gaarslev.

- Det her er jo lande, der gennem årene efter deres selvstændighed har oplevet krænkelser af deres egne grænser og deres egne territorier. Mennesker er blevet slået ihjel, mens det skete, siger hun og henviser til Sovjetunionens sammenbrud i 1991.

Derfor har flere spørgsmål rejst sig i landene, efter Wagner-gruppen er blevet tilbudt at flytte til Belarus. Et af dem går på, hvad den private og berygtede lejehær rent faktisk skal foretage sig i landet.

Anna Gaarslev understreger dog, at det langt fra er sikkert, at den seneste udvikling vil udmønte sig i en reel øget militær trussel mod de østeuropæiske lande.

Et kig på krigen i Ukraine viser også, at langt størstedelen af kampene foregår i de østlige og sydlige dele af landet.

- Altså langt væk fra de baltiske lande, siger DR-korrespondenten.

Prigozjins færden

Efter weekendens militæroprør i det sydlige Rusland har flere spekuleret i, hvor Prigozjin befandt sig.

Men skal man tro Belarus' leder, Aleksandr Lukasjenko, ér Prigozjin allerede i Belarus - det har dog ikke været muligt for DR at verificere den påstand.

Lukasjenko fortæller samtidig, at Wagner-gruppen er blevet tilbudt en forladt militærbase i landet.

- Der er et hegn, alt er tilgængeligt, rejs jeres telte, lød det fra ham ifølge BBC.

Også Polens præsident, Andrzej Duda, frygter for sit lands sikkerhed efter nyheden om mulig Wagner-tilstedeværelse i nabolandet.

- Det her er virkelig seriøst og meget bekymrende, og vi er nødt til at tage alvorlige beslutninger. Det kræver et stort ansvar af Nato, lød det ifølge The Guardian fra præsidenten.