DR i Bangkok: Thailand står uden parlament

Thailands regeringsleder Yingluck Shinawatra ventes at notere en kæmpe valgsejr efter parlamentsvalget i går. Men hun kan alligevel være handlingslammet, rapporterer DR's Philip Khokhar.

Thailands regeringsfjendtlige demonstranter blokerede valghandlingen flere steder i den sydlige del af landet. (Foto: © NYEIN.CHAN, Scanpix)

Der hersker ingen tvivl om, at Thailands regeringsleder Yingluck Shinawatra og hendes Pheu Thai parti vandt gårsdagens parlamentsvalg - selvom der ikke foreligger noget valgresultat.

Shinawatras modstandere boykottede valget og koncentrerede sig i stedet om at blokere valghandlingen. Og det lykkedes på omkring hvert tiende valgsted. Og det var en afgørende forstyrrelse, fortæller DR's udsendte Philip Khokhar fra hovedstaden Bangkok:

- Der findes en regel, der siger, at der skal være valgt 475 medlemmer i det 500 mand store parlament. Derfor står Thailand lige nu uden et parlament, som kan beslutte noget eller vælge en ny regering.

Ny valghandling

Der vil blive gennemført en ny valghandling 23. februar de steder, hvor det ikke lykkedes. Men Thailands regeringsfjendtlige protestbevægelse - ledet af den karismatiske Suthep Thaugsuban - har allerede bebudet, at man vil forsøge at blokere valgstederne igen.

- Sutheps mål er, at der aldrig skal komme 475 medlemmer af parlamentet, fordi så kan det ikke regere Thailand, siger Philip Khokhar.

Et delt land

Konflikten i Thailand næres af en stadig større kløft mellem en rig bybefolkning, som støtter oppositionen, og landets fattige landbefolkning, der bakker op om Shinawatra.

Landbefolkningen kan mønstre flest stemmer, og derfor har Suthep Thaugsuban og hans bevægelse opgivet at vælte regeringen via stemmeboksene.

Suthep argumenterer i stedet for, at Thailands demokrati fundamentalt set er gået i stykker. Derfor skal magten i landet overdrages til et folkeråd, som skal reformere det politiske system.

- Det er faktisk svært at tale om ét Thailand længere. Det, som man ønsker i hovedstaden, er noget helt andet end længere nordpå i landet. Indbyggerne i Bangkok er blandt andet vrede over en stor skandale, hvor staten har brugt milliarder af kroner på at købe ris af den fattige landbefolkning. Og folk i Bangkok anklager regeringen for at købe stemmer på landet på den her måde, fortæller Philip Khokhar.