DR i Bangkok: Døde og sårede ligger i gaderne

Dagens bombeangreb rammer et meget helligt sted i Bangkok og er en kæmpe krænkelse af Thailands hinduister og buddhister, fortæller DR's journalist.

Dødstallet vokser, efter en voldsom bombe gik af i det centrale Bangkok i Thailand, fortæller DR-journalist i Bangkok, Anya Palm.

Det foreløbige dødstal meldes til mindst 16 personer, heraf 4 turister, og op mod 80 personer er såret. Og det kan lugtes i gaderne.

- Vi får rapporter om, at der simpelthen er ligstykker på gaden, og sårede ligger rundt omkring på gaden, så det ser voldsomt ud på de livefeeds, vi får igennem, siger Anya Palm.

Det thailandske politi har bekræftet, at det var en bombe, der gik af i en bil kl. 18.55 lokal tid. Ordensmagten har fundet to bomber yderligere.

Krænkelse af religion

Bomben eksploderede ved det hinduistiske tempel, Erawan Templet i gaden Chidlom, hvilket gør situationen endnu værre for thailænderne. Templet ligger i et travlt område af den thailandske hovedstad og besøges dagligt af tusindvis af hinduister, buddhister og turister.

- Erawan Templet er et meget helligt sted for thailænderne. Ud over at det er forfærdeligt, så er det også helt enormt respektløst. Det er en kæmpe krænkelse af thailændernes religion, siger Anya Palm.

Folk er bange, fordi det er lang tiden siden, der sidst har været bomber i Bangkok.

- At der lige pludselig dukker en bombe op, og at den er så voldsom med så mange sårede og døde er chokerende for os hernede, siger Anya Palm.

Samtidig er et uvejr taget til, og det gør, at folk bliver endnu mere utilpasse, fortæller Anya Palm.

- Vi hørte det kæmpe brag, og nu kommer der brag hele tiden, fordi det er begyndt at tordne.

Presset politisk situation

Thailand har tidligere haft en lang periode med politiske uroligheder, hvor der næsten dagligt var skræk for, at der kunne sprænge en bombe, fortæller Anya Palm.

Samtidig har militæret holdt landet i stram snor med censur og fratagelse af ytringsfriheden.

- Der er blevet slået rigtig hårdt ned på kritikere. Hvis du skriver en status på Facebook om, at du ikke kan lide regeringen, så ryger du i fængsel, siger hun.

Forsamlingsfriheden er også blevet frataget af sikkerhedsmæssige årsager.

- Vi har set, at de har reageret meget, meget voldsomt på meget små ting. Demonstrationer, der bestod af 20 mennesker, har de slået hårdt ned på og sat meget militær og politi ind for at stoppe for at signalere, at der under ingen omstændigheder skal være modstand mod det her militære regime.

Alligevel er det altså lykkedes nogen indtil videre ukendte gerningsmænd at planlægge og udføre et angreb midt i hovedstaden.

(© DR Nyheder)