Donald Trump udsteder dekret: USA dropper stort anlagt handelsaftale

Præsidenten har skrevet under på, at USA skal ud af TPP-aftalen, som blandt andet omfatter Mexico, Canada og Australien.

Her skriver Donald Trump under på, at handelsaftalen TPP skal droppes. (Foto: © Saul LOEB, Scanpix)

Først var det Obamacare, og nu er det handelsaftalen TPP - også kendt som Trans-Pacific Partnership - der får kniven af den nye amerikanske præsident, Donald Trump.

Ifølge de to nyhedsbureauer AP og Reuters har han underskrevet et dekret om, at USA dropper handelsaftalen, der er gældende for landene omkring Stillehavet heriblandt Mexico, Canada og Australien samt ni andre lande.

Donald Trump har også skrevet under på et dekret om at fjerne økonomisk bistand til udenlandske organisationer, som støtter abort.

Aftalen er forhandlet færdig, og den forhenværende præsident, Barack Obama, støttede op om den. Den er dog ikke blevet godkendt af Senatet i den amerikanske kongres, og det betyder, at Donald Trump nu kan rulle aftalen tilbage.

Trump: En frygtelig aftale

Trump har betegnet TPP som en "frygtelig aftale", der vil "voldtage" USA ved at flytte arbejdspladser til lande med lavere lønninger.

Det er anden gang siden sin indsættelse, at Donald Trump underskriver et præsidentielt dekret.

Natten til lørdag skrev han nemlig under på, at Obamas store sundhedsreform, Obamacare, skal skrottes.

Et præsidentielt dekret er en juridisk bindende ordre, der kan bruges til få myndighederne til at foretage sig specifikke handlinger, så længe det er inden for lovens rammer.

Handelsaftalen TPP

  • TPP er en forkortelse for Trans-Pacific Partnership, og er en frihandelsaftale mellem 12 lande i stillehavsregionen, som har været i støbeskeen i årevis.

  • De 12 lande har indtil mandag været USA, Japan, Malaysia, Vietnam, Singapore, Brunei, Australien, New Zealand, Canada, Mexico, Chile og Peru.

  • Landenes samlede økonomi udgør cirka 40 procent af verdensøkonomien med USA som den klart største andel.

  • TPP blev underskrevet af de 12 lande i februar sidste år. Den er endnu ikke blevet ratificeret i alle lande. Deadline er 2018.

  • For at træde i kraft, skulle aftalen ratificeres af lande med mindst 85 procent af den samlede økonomi i de 12 lande. Dermed var der ikke råd til, at hverken Japan og USA kunne melde fra.

  • Enkelte lande har dog antydet, at aftalen også kan træde i kraft uden USA.

  • Frihandelsaftalen skulle fungere som et slags indre marked mellem landene, hvor en lang række toldbarrierer ville blive fjernet og det økonomiske samarbejde styrket.

  • Kilde: BBC.