Kina har taget hul på syv dages militærøvelser i Det Sydkinesiske Hav.
Det sker en uge før, at der afsiges dom i en historisk retssag om, hvem der har retten til store områder af det ressourcerige Sydkinesiske Hav.
Samtidig advarer det kinesiske kommunistpartis aviser Global Times og China Daily i sine ledere om, at Kina vil forsvare sin ret til havet.
- Kina håber på, at stridigheder kan løses ved forhandlinger, men vi må være forberedt på en militær konfrontation. Det er sund fornuft i internationale forhold, står der i avisen Global Times.
Den Permanente Voldgiftsdomstol i Haag skal efter en klage fra Filippinerne den 12. juli afgøre, om Kinas krav i Det Sydkinesiske Hav er i strid med FN’s havretskonvention.
Kina har på forhånd sagt, at man ikke har tænkt sig at respektere dommen, da Kina anser det for at være en bilateral sag mellem Filippinerne og Kina og ikke en sag for en international domstol.
Sværdkamp mellem USA og Kina
Optrapningen dækker over en storpolitisk sværdkamp mellem USA og Kina.
Kina mener, at Filippinerne er blevet manipuleret af USA til at gå til domstolen med sagen, forklarer Camilla Nørup Sørensen, adjunkt ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet.
- Kina mener, at USA vil bruge sagen til at udstille Kina som en aggressiv og ikke-fredelig eller ansvarlig stormagt som led i bestræbelsen på at bevare sin egen dominans i Østasien, siger Camilla Nørup Sørensen.
Kina har i de seneste år oprustet militært og opført baser i Det Sydkinesiske Hav, som Kina gør krav på 80 procent af. Det er sket på koraløer, hvoraf nogle har ligget under vand. De er blevet fyldt op med beton, og ovenpå er der etableret landingsbaner, havneanlæg og missilsystemer.
Der foregår en kamp mellem Kina og USA om, hvem der sætter spillereglerne i Det Sydkinesiske Hav, siger Camilla Nørup Sørensen.
- Kineserne er nu nået til et punkt, hvor de kan begynde at udfordre USA økonomisk og militært, og de vil ikke længere finde sig i, at den amerikanske flåde sejler op og ned af den kinesiske kyst og kommer tæt på, hvad der opfattes som kinesiske territorier, forklarer Camilla Nørup Sørensen.
Større risiko for sammenstød
Og selv om ingen parter er interesseret i en militær konfrontation, så skaber den øgede militære tilstedeværelse risiko for sammenstød.
Og risikoen vil være større efter dommen fra Haag, vurderer Camilla Nørup Sørensen.
- Det springende punkt bliver, hvordan USA har tænkt sig at reagere, hvis Kina ignorerer afgørelsen. Hvis amerikanerne øger flådens tilstedeværelse i området, så vil kineserne også reagere, og konflikten kan eskalere yderligere, siger hun.