Mens den amerikanske ambassade i Israel åbner i Jerusalem, er der bål og brand ved landets grænse.
Palæstinensiske demonstranter kaster sten mod israelsk militær med hjemmelavede stenslynger og gemmer sig i sort røg fra afbrændte bildæk. Militæret har svaret igen med skudsalver og droner med tåregas.
I følge de palæstinensiske sundhedsmyndigheder har mere end 52 palæstinensiske demonstranter mistet livet og over 1.200 meldes såret, skriver nyhedsbureauet AFP. Andre medier beretter om mere end 2.000 sårede.
Flere nyhedsbureauer viser blodige billeder af sårede, der bliver fragtet af sunhedspersonale. Blandt demonstranterne er både kvinder og børn, der vifter med palæstinensiske flag.
Israelsk militær afviser dødstallene og siger, at man har dræbt tre palæstinensere, der forsøgte at sprænge hul i grænsehegnet, samt at militæret har udført fem luftangreb på militære træningsanlæg, der tilhører den islamistiske bevægelse Hamas, der kontrollerer Gaza.
DR Nyheders korrespondent i Mellemøsten, Michael S. Lund, er i Israel, og han er netop vendt tilbage fra Gaza. Han fortæller, at palæstinensernes officielle mål med demonstrationerne er at få de områder tilbage, som blev givet til Israel, da landet blev oprettet i 1948.
- Det er nok ikke noget særligt realistisk mål på den korte bane. Men protesterne handler i høj grad også om Gaza og situationen dér, forklarer Michael S. Lund.
- Halvdelen af befolkningen arbejdsløse, der mangler elektricitet, der er kun strøm fire timer om dagen. Mange af de unge har ikke nogen fremtidsudsigter. Og så vælger de altså at sætte livet på spil i de her demonstrationer.
Den 'store march tilbage'
Palæstinenserne kalder demonstrationerne i Gaza for den "store march tilbage", og de har stået på i omkring halvanden måned. De er kulmineret i dag, dagen hvor USA anerkender Jerusalem som ambassadeby, er den blodigste dag i området siden 2014.
Sammenstødene omkring Gaza har fået flere regeringer til at lægge tage afstand til Israels aktioner. Den danske udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) beklager dybt, at mange er blevet dræbt og såret.
- Det er ganske, ganske voldsomt, og det et er meget, meget dybt beklageligt, at situationen er eskaleret sådan, siger Samuelsen, der mandag er til europaministermøde i Bruxelles, i følge Ritzau.
Ifølge flere nyhedsmedier har moskéerne i Gaza dagen igennem opfordret palæstinensere via kraftige højttalere til at deltage i demonstrationerne. Og i morgen er det den officielle jubilæums-dag for staten Israel, og det skaber frygt for yderligere demonstrationer, fortæller Michael S. Lund.
- Der er en frygt ikke bare i Gaza, men også i Israel for, at det kan blive endnu mere brutalt i morgen, siger han.
Hamas-bevægelsen har opfordret op mod hundredetusinde til at komme ud og demonstrerer og forsøge at vælte det hegn, der skiller Gaza og Israel.
- Hvis det sker, er reaktionen fra de israelske soldater ved grænsen, at der bliver svaret igen med skud. I løbet af den seneste halvanden måned er vi nu oppe på over 80 dræbte, der er en frygt for, at det tal bliver endnu højere i morgen, siger Michael S. Lund.