Varme har ramt Sydeuropa.
Hedebølgen med temperaturer over 40 grader bliver peget på som en del af årsagen til flere turisters død i Grækenland.
I sidste uge var det den britiske tv-læge Michael Mosley, der blev fundet død på øen Simi, efter han fem dage tidligere begav sig ud på en vandretur og ikke blev set siden.
I forgårs blev en hollandsk turist fundet død på øen Samos efter flere dages forsvinden. I går var det en amerikansk turist på øen Mathraki.
Flere turister i Grækenland er stadig meldt savnet, herunder to franske kvinder.
Det er ikke til at sige, om varmen har været direkte årsag til dødsfaldene, men de græske myndigheder tager det alvorligt. De har udsendt advarelse-meddelelser om ekstrem varme og har opfordret borgere til at arbejde hjemme og undgå anstrengende udendørs aktiviteter.
Ifølge DR's meteorolog ser varmen ikke ud til at aftage de kommende dage. Den ser derimod ud til at sprede sig til Italien.
- I både Italien og Grækenland ser det ud til at blive 40 grader på onsdag og flere dage frem, fortæller Mikael Jarnvig.
Og det kan meget vel kun være begyndelsen. Det vurderer Sebastian Mernild, der er professor i klimaforandringer og leder af Syddansk Universitets klimacenter.
- Jeg forventer en markant varmere sommer i år end i de forgangne to år, siger han.
Det skyldes, at temperaturerne allerede er så høje, som de er.
- Når det allerede er så varmt i midten af juni, så kan temperaturerne meget vel stige i løbet af sommeren, fortæller klimaprofessoren.
Det afgørende for om temperaturen falder er for eksempel, at der falder regn. Men det skal vi ikke være så sikre på, siger han.
Det skyldes, at vi over tid har set, at der i gennemsnit kommer højere temperaturer og falder mindre nedbør, forklarer han.
Ikke helt ufarligt
Det er dog ikke helt ufarligt at holde ferie i 40 grader.
Det fortæller DR's sundhedskorrespondent, Peter Qvortrup Geisling. De høje temperaturer kan nemlig føre til solstik, hvis kroppen ikke kan komme af med varmen, fortæller han.
Solstik kan forekomme på vandreturen såvel som i solstolen, når temperaturerne er så høje. Derfor er det vigtigt at holde øje med symptomerne, fortæller han.
- Symptomerne for solstik kan være tiltagende utilpashed, hovedpine og svimmelhed. I slemme tilfælde kan det også føre til bevidstløshed.
Skræmmer ikke danskerne
Rejseselskaberne mærker dog ikke umiddelbart noget til de høje temperaturer.
Både TUI og Spies Rejser fortæller, at hedebølgerne ikke påvirker deres forretning denne sommer.
TUI oplyser, at de endda har oplevet en stigning på 20 procent af sommerferie-bookinger sammenlignet med samme tid sidste år.
På Rhodos, hvor der i fredags blev målt 43,2 grader, er der indtil videre 24 procent flere danskere, der har bestilt ferie til i år end sidste år.
Kommunikationschef i TUI Mikkel Hansen fortæller, at der skal meget til, at danskerne ændrer deres feriemønstre.
- Der er meget tryghed forbundet med at holde ferie det samme sted hvert år. For eksempel er Rhodos for mange som at holde ferie i deres egen baghave, siger han.
Spies Rejser fortæller, at de sender gode råd til deres gæster i udlandet, når temperaturerne er særligt høje.
Ifølge Peter Qvortrup Geisling er det ikke i sig selv farligt at opholde sig i meget varmt vejr. Man skal bare tage sine forholdsregler.
Han fortæller, at der er flere ting, man kan gøre for at forebygge hedeslag.
- Hold dig i skyggen, tag løst tøj på, undgå sko og strømper og smid nogle våde klude på kroppen, lyder anbefalingen.