Det var ventet, at Putin ville placere atomvåben i Belarus. Men det vil overraske, hvis han bruger dem

Der er ingen tegn på, at Rusland vil bruge atomvåben, siger USA.

Missilsystemet 'Iskander' bruges i øjeblikket af Rusland til at affyre almindelige sprænghoveder, men vil ifølge Putin også kunne bruges til affyre taktiske atomvåben.

Selvom atomvåbentruslen i går tog et nyk op, da Putin meddelte, at man vil placere såkaldte taktiske atomvåben i nabolandet Belarus, tager både USA og nordiske militæreksperter meldingen relativt afslappet.

Den russiske melding var forholdsvis ventet, og der er stadig lang vej fra det og så til at tage de taktiske atomvåben i brug, lyder det fra både en dansk, svensk og norsk militærekspert.

- Det har været diskuteret, at Belarus skulle få denne mulighed. At det nu er implementeret, er ikke specielt overraskende, siger oberstløjtnant Joakim Paasikivi til det svenske medie SVT.

Beslutningen kommer heller ikke bag på seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Flemming Splidsboel. Og selvom de to landes præsidenter har givet hånd på en aftale, tror han ikke, Rusland vil gøre brug af de taktiske atomvåben.

- Der er ikke grund til mere bekymring, end før denne udmelding kom. Jeg ser det som en symbolsk handling, der skal signalere, at Rusland er utilfredse, siger han.

Samme toner kommer fra Det Hvide Hus i USA, der skriver i en pressemeddelelse, at der ikke er nogen tegn på, at Rusland vil tage de atomvåben, der skal placeres i Belarus, i brug.

- Vi har ikke set nogen grund til at justere vores egen atomvåbenposition eller nogen indikationer på, at Rusland forbereder sig på at bruge atomvåben, meddeler USA's udenrigsministerium i en pressemeddelelse ifølge Reuters.

Taktiske atomvåben

  • Taktiske atomvåben er en mindre type atomvåben.

  • Det er atomvåben, der potentielt ville kunne bruges mod soldater på slagmarken.

  • Det er en vigtig skelnen fra de "store" atomvåben, der nærmest kan udslette lande fra landkortet.

  • Brugen af taktiske atomvåben vil heller ikke nødvendigvis udløse en såkaldt atomkrig, har lektor i Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet Niels Bjerre-Poulsen tidligere vurderet.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har indgået en aftale med den belarusiske præsident Alexander Lukashenko, om at placere russiske atomvåben i nabolandet. (Foto: © SPUTNIK, Ritzau Scanpix) (Foto: © SPUTNIK, Ritzau Scanpix)

Optrapper konflikten

Selvom den russiske præsident, Vladimir Putins, udmelding ikke er overraskende, er det alligevel en dramatisk optrapning, mener DIIS-forsker Flemming Splidsboel.

- Det sender et klart signal om, at Rusland er klar til at optrappe blandt andet ved at trække Belarus ind i konflikten, siger han.

Kjølv Egeland, forsker i international sikkerhed ved Science Po i Paris, ser det ligeledes som en del af et storpolitisk spil.

- Putin vil have atomvåben i mediebilledet. Han vil gerne skræmme og give et indtryk af, hvor Rusland står mod Vesten, siger Egeland til norske NRK.

Så selvom Belarus kun ligger 100 kilometer fra Ukraines hovedstad, Kiev, mener Egeland på linje med de andre militæreksperter ikke, at det øger faren for Ukraine.

- Rusland har mulighed for at jævne enhver by i verden med jorden, uanset hvilke våben de har i Belarus. Militært set tror jeg ikke, det har nogen særlig stor betydning, siger han.

(© Grafik: Søren Winther Nørbæk)

Rusland er overlegen, når det kommer til taktiske atomvåben

Taktiske atomvåben er en mindre type atomvåben, som bruges til specifikke, strategiske mål snarere end for eksempel at ødelægge eller udslette én stor by.

De taktiske atomvåben kan både være missiler, torpedoer eller ustyrede bomber, der kan affyres fra vandet, luften eller jorden.

Ifølge Reuters ved de færreste, præcis hvor mange taktiske atomvåben Rusland har, fordi det er et område, der historisk er blevet holdt hemmeligt - et levn fra den kolde krig.

Reuters skriver, at Rusland er USA og NATO overlegen, når det kommer til antal strategiske atomvåben. Ifølge en artikel publiceret i det videnskabelige atomvåben-tidsskrift 'Bulletin of the Atomic Scientists' menes Rusland at have omkring 2.000 taktiske sprænghoveder, som det hedder.

Det skulle angiveligt være ti gange flere, end USA har.

USA skulle have omkring 200 sprænghoveder, hvoraf halvdelen er udstationeret på luftbaser i Italien, Tyskland, Tyrkiet, Belgien og Holland.

Rusland vil have etableret en opbevaringsfacilitet til taktiske atomvåben i Belarus inden 1. juli. Atomvåbene vil fortsat være kontrolleret af Rusland, selvom de befinder sig i nabolandet.

Putin mener ikke, at russiske atomvåben i Belarus vil krænke aftalen om ikke-spredning af atomvåben (NPT). Ifølge den russiske præsident er det identisk med det, som USA gør, når landet placerer atomvåben hos europæiske allierede.

- Vi udleverer dem ikke. Og USA udleverer dem ikke til sine allierede. Vi gør grundlæggende det samme, som de har gjort i et årti, sagde han.

En af den ukrainske præsident, Zelenskyjs, top-sikkerhedsrådgivere Oleksiy Danilov, som også er formand for det nationale sikkerheds-og forsvarsråd i Ukraine, skriver på Twitter, at "Kreml har taget Belarus som atom-gidsel", hvis Rusland som meddelt placerer taktiske atomvåben i landet.