Siden starten af november, hvor det israelske militær indledte deres landoffensiv i Gaza, har fokus især været rettet mod den nordlige del af området og Gaza-by, men ifølge det israelske militær er Hamas’ militære infrastruktur nu helt ødelagt der.
- Vi har elimineret Hamas' militære rammer i den nordlige del af Gazastriben, fortæller Daniel Hagari, talsmand for Israels militær i et opslag på X.
Selvom Hamas ifølge den israelske hær er nedkæmpet i den nordlige del af Gaza, er kampene langt fra forbi, vurderer Kenneth Øhlenschlæger Buhl, Militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.
- Vi må forvente, at der stadigvæk vil være små grupper, der opererer autonomt i den nordlige del af Gaza, og som det stadigvæk lykkedes for (at operere i det nordlige Gaza red.). Men omvendt er det klart, at det er et spørgsmål om tid, før de er væk eller er blevet nedkæmpet, fortæller han.
Med den israelske nedkæmpning af Hamas i den nordlige Gaza rykker de nu deres fokus til andre dele af Gaza, oplyser Daniel Hagari.
- Nu fokuserer vi på at afvikle Hamas i den centrale og sydlige del af Gazastriben. Vi vil gøre det anderledes, grundigt, baseret på de erfaringer, vi har gjort os fra kampene indtil nu.
Allerede i starten af december indledte den israelske hær en landoffensiv i det sydlige Gaza. Det skete efter tre dages massive bombardementer af blandt andet byerne Khan Younis og Rafah.
’De skyder først og spørger bagefter’
Ifølge den Israelske hær har de dræbt, hvad de kalder, "8.000 Hamas-krigere i Gaza" siden 7. oktober. I alt har mindst 22.835 personer mistet livet, hvor to tredjedele af dem er kvinder og børn, det oplyser sundhedsmyndighederne i Gaza, der kontrolleres af Hamas.
Men den sværeste del af krigen - for Israel - er endnu ikke overstået, vurderer Kenneth Øhlenschlæger Buhl.
- Du kan ikke altid skelne mellem, hvem der er civile, og hvem der er militær. Netop fordi Hamas har klædt sig ud og måske går og gemmer på deres våben, eller lægger dem nogle steder, hvor de hurtigt kan få adgang til dem, når de israelske soldater dukker op.
Og netop kombination af mange civile samlet på et sted, og en meget offensiv israelsk hær kan blive en blodig cocktail, fortæller Kenneth Øhlenschlæger Buhl.
- Nedskydning af de tre undslupne israelske gidsler, siger man var en fejl fra israelsk side, men noget tyder på, de skyder først og spørger bagefter.
Ved en fejl blev tre israelske Hamas-gidsler i midten af december ved et uheld dræbt af den israelske hær.
Mens det stadig er uvist, hvad det konkret kommer til at betyde, at Israel nu koncentrerer sig om den sydlige- fremfor nordlige del af Gaza.
I alt er 1,9 millioner, svarende til 85 procent af indbyggerne i Gaza internet fordrevne, hvor de fleste er søgt mod området omkring byen Rafah i det sydlige Gaza, hvor mere end en million mennesker er presset ind på ekstremt overfyldte områder.
Gazas usikre fremtid
Torsdag gjorde den israelske forsvarsminister, Yoav Gallant, det klart, at palæstinenserne selv skal styre Gaza, når Israel vurderer, at Hamas ikke længere er en trussel.
- Gazas indbyggere er palæstinensere. Derfor vil palæstinenserne have ansvaret på den betingelse, at der ikke vil være nogen fjendtlige handlinger eller trusler mod staten Israel, sagde Yoav Gallant ved et møde med det israelske sikkerhedskabinet.
USA's præsident Joe Biden har tidligere argumenteret for, at hvis de palæstinensiske myndigheder får lov til at tage kontrol over Gaza, vil det bane vejen for en tostatsløsning.
Men der er formentligt lang vej. Både Hamas' terror angreb d. 7 oktober og den nuværende krig splitter ikke kun det politiske landskab verden over, men også i Israel er der uenighed om, hvad der skal ske med Gaza, og hvem der skal kontrollere det i fremtiden.
Israels finansminister Bezalel Smotrich sagde søndag aften i et interview på den israelske tv-kanal Channel 14, at "der bør etableres en jødisk bosættelse på Gazastribens territorium."
- Israel skal kontrollere Gaza i lang tid, og det vil ikke være muligt uden en civil tilstedeværelse, punktum. Se på, hvorfor Jenin og Tulkarm er blevet terrorismens hovedstæder – fordi der ikke er nogen jødisk bosættelse der, punktum, forsatte Smotrich.
Jenin og Tulkarm er begge palæstinensiske byer på den israelsk besatte Vestbred.
Under den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinkens, besøg i Qatar i går, foreslog han, at civilbefolkningen skal have lov til at rykke tilbage til den nordlige del af Gaza.
Men det er ikke meget at vende tilbage til, da 70 procent af husene i Gaza er blevet ødelagt af israelske bombardementer, ifølge Wall Street Journal.