Derfor har Rusland helt afgørende rolle i Syrien - og her bliver Putin udfordret

Tyrkiets præsident er blevet kaldt til Moskva for at diskutere angrebene i Syrien med Vladimir Putin.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, forventer et besøg fra sin tyrkiske kollega, Recep Tayyip Erdogan, inden for kort tid. (Foto: © POOL New, Scanpix)

Rusland har på kort tid fået en helt afgørende rolle i udviklingen i det hårdt konfliktramte Syrien.

Efter den syriske regeringshær og de kurdiskledede styrker indgik en aftale, står russerne nu med et ben i hver lejr, eftersom Rusland er allierede med både Tyrkiet og den syriske præsident, Bashar al-Assad.

Indtil nu har har udmeldingerne fra Rusland været afmålte, mens den russiske præsident, Vladimir Putin, og Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har diskuteret situationen i Syrien.

Og efter planen skal Erdogan inden for kort tid aflægge Moskva et besøg.

- På den ene side har Rusland ikke lagt op til stor fordømmelse af Tyrkiets indgriben i det nordlige Syrien, men der er også grænser for, hvad Rusland vil tolerere. Indtil videre satser man på, at de grænser respekterer Erdogan, forklarer Mette Skak, der er lektor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

Hun tilføjer dog, at den tyrkiske præsident ikke ligefrem er kendt for at bøje sig for pres udefra, og at forlydender om træfninger mellem den syriske hær og Tyrkiet netop hører til det, man fra russisk side ikke vil acceptere.

Indstiller ikke tyrkisk angreb

Erdogan har gjort klart, at man ikke vil indstille angrebene i det nordlige Syrien. Udmeldingen kommer som følge af, at USA's vicepræsident, Mike Pence, vil tage til Ankara i forsøget på at nå en våbenhvile.

Den tyrkiske offensiv i det nordlige Syrien begyndte i sidste uge, da USA trak de godt 1.000 amerikanske soldater ud af området.

Amerikanerne har fordømt angrebene og siden indført sanktioner mod Tyrkiet.

På kortet her kan du se den sikkerhedszone, som Tyrkiet ønsker at oprette i Syrien:

Og amerikanernes fravær har åbnet en dør for Rusland, der nu patruljerer i området tæt ved grænsen til Tyrkiet.

- Ruslands lidt pludselige rolle som den afgørende spiller i Mellemøsten betyder meget prestigemæssigt for Moskva. Men Putins og Ruslands politik handler ikke så meget om Syrien, men mere om rollen i Mellemøsten og om at overtage arenaen efter USA, forklarer Mette Skak.

Som et led i forsøget på at opnå mere indflydelse i Mellemøsten har Vladimir Putin de seneste dage været på besøg i Saudi-Arabien.

Ligesom Rusland er Saudi-Arabiens største rival i området, Iran, allieret med Syrien, så Putins besøg - det første siden 2007 - kan også ses som et udtryk for, at den russiske præsident kan være stormagten, der kan mægle mellem parterne.

Ruslands store udfordring

Udfordringen for Rusland vil dog være at fungere i rollen som en slags fredsmager.

Målet i Syrien er først og fremmest at skabe arbejdsro til den FN-støttede syriske forfatningskomité, der efter planen skal mødes i denne måned, lyder det fra Mette Skak.

Derfor handler det på kort sigt for Vladimir Putin om at få neddroslet krigsførslen fra tyrkisk side.

- Ellers riskerer man, at de syriske parter springer i målet og følger deres egne dagsordner.

- Men det kan blive en udfordring for Rusland at holde alle bolde i luften i Syrien. Rusland har ikke haft held med at skabe de store diplomatiske gennembrud. Diplomatisk at få forhandlet substans og konkrete løsninger igennem er ikke en russisk spidskompetence, siger hun og tilføjer:

- Slet ikke ikke sådan som magtspillet i Rusland indadtil er i øjeblikket.

Den russiske præsident understregede i sidste uge, at man betragter situationen i Syrien som en mulig trussel mod alle.

Han henviste til risikoen for, at Islamisk Stat udnytter den kaotiske situation til at vokse frem igen.

- Der er områder i det nordlige Syrien, hvor IS-militante er samlet, og indtil for nyligt var de bevogtet af kurdiske styrker. Faktum er, at det er her, IS-militante har været tilbageholdt, og de har mulighed for at bryde fri nu. Jeg er ikke sikker på, at den tyrkiske hær kan få kontrol over de områder - og hurtigt nok, lød det blandt andet fra Putin.