Derfor er 'Den grønne zone' i Bagdad ofte et mål for angreb

Bliv klogere på den tungt bevogtede Grønne Zone midt i Iraks hovedstad Bagdad.

Den Grønne Zone midt i Iraks hovedstad, Bagdad.

Sent i går aftes slog to raketter ned i Den Grønne Zone i den irakiske hovedstad, Bagdad. Ifølge det irakiske militær ramte mindst én af raketterne 100 meter fra den amerikanske ambassade. Der var ingen dræbte eller sårede ved angrebet.

Men hvad er Den Grønne Zone i Bagdad, og hvorfor er det ofte den, der står for skud, når raketter affyres i Irak? Det giver DR Nyheder et overblik her.

1

Hvad er Den Grønne Zone?

Den Grønne Zone er 10 kvadratkilometer stor og ligger midt i den irakiske hovedstad, Bagdad. (Foto: © AHMAD AL-RUBAYE, Scanpix)

Den grønne zone – Green Zone på engelsk – er et topsikret internationalt område på ti kvadratkilometer i det centrale Bagdad.

Zonen er hjemsted for de fleste udlændinge i byen og de fleste udenlandske ambassader, blandt andet den amerikanske, ligger i området.

Det er også her de fleste vestlige journalister bor og arbejder, når de er i landet.

2

Hvordan ser der ud i zonen?

Den amerikanske ambassade i Irak ligger i den Grønne Zone. (Foto: © STRINGER, Scanpix)

Den grønne zone ligger midt i Bagdad og er omringet af høje bombesikre betonmure med pigtråd øverst. Langs zonen er der opsat kontrolposter, hvor en mindre militærstyrke patruljerer. Kontrolposterne er den eneste vej ind i den grønne zone.

Indtil fornyligt var en enkelt hovedvej igennem området åben for almindelige irakere, men nu er området igen lukket.

Den Grønne Zones østlige del grænser op til floden Tigris, som løber igennem Bagdad. Nord for området ligger Al Zawraa-parken.

I zonen er der flere indkøbscentre og caféer, men små butikker og gadehandlere, som der ellers er mange af i Bagdads gader, findes ikke her. Der ligger også flere paladser. Blandt andet det Republikanske Palads, som Saddam Hussein i sin tid brugte til at tage imod officielle gæster.

3

Hvorfor hedder det Den Grønne Zone?

Det oficielle navn er egentlig Den Internationale Zone, men de fleste omtaler området som Den Grønne Zone. I kontrast til Den Grønne Zone er Den Røde Zone, som er den resterende del af Bagdad. Her bor og lever et flertal af de lokale irakere.

Det er det amerikanske militær, der startede med at bruge de to navne om områderne inden for og uden for murerne.

4

Hvornår blev zonen bygget?

Amerikanske tropper sikre området omkring et af paladserne i den Grønne Zone tilbage i 2004. (Foto: © CEERWAN AZIZ, Scanpix)

Mange af husene i den grønne zone er gamle paladser og regeringsbygninger, som blev brugt af Saddam Hussein, dengang han sad ved magten i Irak.

Regeringskvarteret blev overtaget af amerikanerne under USA's invasion af Irak i 2003, hvorefter de fleste indbyggere, deriblandt præsidenten Saddam Hussein, flygtede.

Under invasionen bombede amerikanerne store dele af området, men undgik regeringsbygningerne, så de senere selv kunne rykke ind i dem.

Her kan du se et klip fra TV Avisen i 2003, hvor DR's daværende Mellemøstkorrespondent Ole Sippel, besøgte den eneste dansker i Den Grønne Zone, Henrik Nedergaard. Han var rådgiver for Rådet for International Koordination (CIC).

5

Er Den Grønne Zone sikker?

Den amerikanske ambassade i er stærkt bevogtet (Foto: © AHMAD AL-RUBAYE, Scanpix)

Området er beskyttet af høje betonmure og kontrolposter.

Men selvom zonen er beskyttet bag høje mure, er den ofte mål for angreb som dem, der fandt sted onsdag aften. To raketter ramte også området 5. januar.

Der har været mange angreb på Den Grønne Zone, siden USA overtog bygningerne i 2003.

I foråret 2008 blev området bombet næsten dagligt i halvanden måned. Det var tilhængere af den religiøse leder Moqtada al-Sadr, som stod bag angrebene. De skød rakketer afsted fra den modsatte side af floden Tigris.

Her står røg op fra den Grønne Zone efter et angreb i 2005. (Foto: © Bob strong, Scanpix)

Der har også været angreb, hvor det er lykkedes selvmordsbombere at snyde sig vej ind i området. Det er altså langt fra usædvanligt at se røg stige op bag murene.