Der er gået to uger siden Hamas' blodige terrortogt i det sydlige Israel, men flere familier venter stadig på svar

De israelske myndigheder forsøger fortsat at danne sig et overblik over de mange dødsofre efter Hamas' massakre i det sydlige Israel den 7. oktober.

Retsmedicinere i færd med tage dna-prøver for at kunne identificere et offer fra Hamas' terroraktion den 7. oktober. (Foto: © Ahmad gharabli, Ritzau Scanpix)

Advarsel: Det følgende indeholder billeder og beskrivelser, som kan være ubehagelige

I dag er det to uger siden, at hundredvis af Hamas-militante brød gennem Israels grænsehegn rundt om Gaza og krydsede ind i det sydlige Israel.

Med sig bragte de køretøjer, ammunition og våben – og bag sig efterlod de store ødelæggelser og et chokerende antal dødsofre.

Så mange, at arbejdet med at identificere de døde israelere fortsat pågår, selv om man arbejder i døgndrift, lyder det fra israelsk politi.

Samtidig fortsætter man med at finde nye dødsofre i det sydlige Israel.

Familier venter på svar

Omkring 1.400 israelere meldes dræbt under Hamas' blodige angreb for to uger siden, men det reelle dødstal er endnu uklart. Blandt andet fordi der fortsat er snesevis af savnede - herunder en række gidsler, som Hamas har taget med tilbage til Gaza.

Israelske dødsofre efter Hamas' angreb på Kibbutz Be'eri nær Gaza, hvor over 100 indbyggere meldes dræbt. (Foto: © Jack guez, Ritzau Scanpix)

Israel har tidligere estimeret, at 100-150 personer var blevet taget som gidsler fra det sydlige Israel. Det tal er siden opjusteret til 206.

- De fleste af gidslerne er i live. Der var også dræbte, som blev taget med til Gazastriben, hed det i går i en erklæring fra det israelske militær.

Her lyder meldingen, at skæbnen for 100-200 mulige ofre for Hamas' massakre fortsat er ukendt.

"Det her er tortur", lød det i torsdags fra Yifat Zailer, der har seks familiemedlemmer, som menes at være taget som gidsler af Hamas. Herunder en tante med Parkinsons syge samt to nevøer på henholdsvis fire år og ni måneder:

I torsdags lød meldingen fra israelsk politi, at man indtil videre havde identificeret 742 civile dødsofre, hvoraf 645 var blevet overdraget til deres familier, så de kan blive begravet.

Derudover var 306 dræbte soldater blevet identificeret, men politiet og frivillige arbejdede fortsat i døgndrift, lød meldingen ifølge The Times of Israel.

Her fremgår det, at arbejdet med at identificere ofrene besværliggøres af, at nogle af ligene er blevet brændt eller udsat for voldsomme skader, der gør det ekstremt svært at identificere dem.

En israelsk familie ankommer til en politistation i byen Lod for at afgive dna-prøver for at hjælpe med at identificere et savnet familiemedlem den 8. oktober. (Foto: © MAYA ALLERUZZO, Associated Press)

Men selv om der er gået to uger siden Hamas-massakren, så finder man fortsat lig i det sydlige Israel.

Herunder i onsdags, hvor redningsfolk ifølge BBC fandt en død kvinde under murbrokkerne i Kibbutz Be'eri omkring fem kilometer fra Gaza. Ifølge det britiske medie var hun nøgen, og hendes fødder var fikseret med ståltråd.

DR kan ikke be- eller afkræfte oplysningen.

Nogle kilometer nordpå, i byen Nir Oz, siger de lokale, at en fjerdedel af byens indbyggere enten er omkommet eller er savnet. En af dem er den britiske statsborger Danny Darlington, som var på familiebesøg, da Hamas angreb området den 7. oktober.

En nabo har ifølge BBC identificeret britens lig, men hans familie hjemme i Manchester venter stadig på en officiel bekræftelse fra myndighederne.

Mediet peger på, at den langsomme informationsstrøm om de døde og savnede skaber frustration blandt de efterladte.

'Antallet er svimlende'

Over 1.000 af de israelske dødsofre er de seneste to uger blevet bragt til en israelsk militærbase syd for Tel Aviv.

Her arbejder man på at identificere dødsofre ud fra tre metoder.

Den ene er ved at pårørende kommer ind og identificerer ofret ved et ligsyn. Det andet er ud fra ofrets tandsæt, mens den tredje metode er ved hjælp af dna-prøver, beretter det amerikanske public service-medie NPR, som har besøgt basen.

Ifølge oberst Chaim Weissberg, som er overrabbiner i den israelske hær, kræves det sidstnævnte i flere tilfælde, fordi ligene er blevet lemlæstet – det gælder også nogle af de helt unge ofre, siger obersten.

Israelske soldater og retsmedicinsk personale foran nedkølede containere med dødsofre på militærbasen i Ramla syd for Tel Aviv. (Foto: © Thomas coex, Ritzau Scanpix)

NPR peger på, at mange af dem, der arbejder på at identificere de mange dødsofre, er reservister, som normalt arbejder i den civile sektor.

Herunder tandlægen Maayan, som forsøger at identificere flere af dødsofrene ud fra deres tandsæt. Hun siger, at hun arbejder ved siden af et familierum, hvor pårørende kan sige et sidste farvel til deres kære.

- Så mens vi identificerer, kan vi høre skrigene, og vi kan høre gråden fra en kvinde, der skal begrave sit barn, eller et barn, som har mistet sine forældre og er blevet gjort forældreløs, siger hun.

- Vi hører gråden, og vi hører skrigene, og vi identificerer alligevel utrætteligt og kompromisløs for at give de faldne den sidste respekt, som ingen gav dem.

  • Også på palæstinensisk side står de tragiske fortællinger i kø. På billedet ses en palæstinensisk mand, der skal til at begrave sin søn, som blev dræbt ved et israelsk luftangreb. Ifølge de palæstinensiske sundhedsmyndigheder i den Hamas-kontrollerede Gazastribe har over 4.000 palæstinensere mistet livet i israelske luftangreb de seneste to uger. (Foto: © MAHMUD HAMS, Ritzau Scanpix)
  • Tallene inkluderer ikke de 1.500 Hamas-militante, som Israel siger, at man dræbte på israelsk territorium under Hamas' terroraktion. På billedet ses et efterladt lig tilhørende en Hamas-militant i Kibbutz Be'eri den 11. oktober. (Foto: © OHAD ZWIGENBERG, Associated Press)
1 / 2

På basen har NPR også mødt soldaten Avigayil, som fortæller, at hun som reservist i årevis har haft til opgave at forberede dødsofre på at blive begravet efter jødisk skik.

Hun har derfor oplevet mange dødsofre gennem årene. Men denne gang er det anderledes, siger hun.

- Antallet er svimlende. Jeg kan ikke fatte det, siger hun til NPR.

- Den anden ting er, at det aldrig har føltes så ondskabsfuldt. Vi har set lig, der var lemlæstede, selv efter de var døde. Det er endnu sværere at fatte, siger reservisten, der fortæller, at den seneste tids begivenheder fundamentalt har ændret hendes syn på verden.

- I årevis troede jeg, at verden forbedrede sig. Som et menneske, som en kvinde følte jeg, at ting gik i den rigtige retning. Det kan jeg ikke tro længere, og det er sønderrivende.