Den Internationale Domstol går videre med sag om folkedrab i Gazastriben

Samtidig kræver domstolen, at Israel skal overholde alle internationale regler, men opfordrede ikke til omgående våbenhvile.

Demonstranter med et palæstinensisk flag ude foran ICJ's bygning i Haag. Det var Sydafrika, der bragte Israel for ICJ, da de mente, at Israels handlinger i Gazastriben brød FN's konventioner om folkedrab. En sag, som domstolen vil gå videre med. (Foto: © PIROSCHKA VAN DE WOUW, Ritzau Scanpix)

FN's øverste domstol, Den Internationale Domstol (ICJ), kræver, at Israel "skal gøre alt i deres magt for at overholde alle internationale regler" i Gazastriben. Men den opfordrede samtidig ikke til øjeblikkelig våbenhvile.

Man går dog videre med sagen om folkedrab i Gaza.

Sådan lød det fra ICJ's præsident, Joan Donoghue, der læste afgørelsen op med store dele af verdens øjne rettet mod sig.

Den Internationale Domstol sagde også, at Israel "omgående" skal sikre, at man undgår folkedrabshandlinger i Gaza. Blandt andet ved at sikre, at israelske styrker ikke begår folkedrab og at myndighederne tager alle nødvendige skridt for at forbedre den humanitære situation i Gaza, såsom at give adgang til mere nødhjælp.

Ved bestemmelserne var det et overvældende flertal af de 17 dommere, der bakkede op om beslutningen - 15 mod to.

Med stemmerne 16 mod én pålægges Israel desuden at forhindre, at der tilskyndes til folkemord.

Israel skal vende tilbage med til domstolen om en måned med en statusrapport.

Vil gå videre med sagen

ICJ-præsident Joan Donoghue sagde, at ICJ vil gå videre med selve sagen, hvor Sydafrika har anklaget Israel for folkedrab i Gaza.

Hun sagde, at palæstinenserne "lader til at være en beskyttet gruppe under folkedrabskonventionen".

Hun citerede også beretninger fra FN-repræsentanter, der beskrev, hvordan børn i Gaza er traumatiserede på grund af krigen, hvordan over 80 procent af palæstinenserne i Gazastriben er internt fordreve og hvordan befolkningen bevæger sig tættere mod hungersnød.

Der blev også oplæst citater fra den israelske forsvarsminister, Yoav Gallant, der blandt andet har beordret, at der skulle lukkes for alt fra vand til mad og medicin til Gaza, at "alt skulle elimineres" og at man kæmpede mod "menneskelige dyr".

Hun bragte også et citat fra Israels præsident, Isaac Herzog, der har sagt, at "en hel nation derude er ansvarlig" med reference til Gazastriben og det palæstinensiske folk.

Dommerpanelet i ICJ da de fremlagde deres afgørelse. (Foto: © PIROSCHKA VAN DE WOUW, Ritzau Scanpix)

Sydafrika meldte allerede ud i december 2023, at man havde tænkt sig at bringe sagen for ICJ. Sydafrika mente nemlig, at Israels handlinger i Gazastriben brød FN's konvcentioner om folkedrab.

Ifølge Sydafrika har de israelske handlinger"karakter af folkedrab", fordi de har til hensigt at ”knuse palæstinensere i Gaza som en del af den bredere palæstinensiske nationale, racemæssige og etniske gruppe", lød den sydafrikanske beskyldning.

Der kan dog gå et eller flere år, før der træffes en afgørelse i sagen.

Israel afviser anklager om folkedrab

Inden afgørelsen understregede ICJ-præsidenten, at man er meget bevidst om de "enorme lidelser og tragedier", der udspiller sig i regionen og at man finder det fortsatte tab af liv "bekymrende".

Både i Gazastriben, Vestbredden, Israel og mange andre steder fulgte folk intenst med i domsafsigelsen. Og foran ICJ's bygninger i Haag har der i dagevis været demonstranter - både pro-palæstinensiske og pro-israelske - der er mødt op med bannere og flag.

  • Flere pressefolk stod klar foran ICJ's bygninger, da afgørelsen kom. (Foto: © Remko de Waal, Ritzau Scanpix)
  • I dagevis har der været demonstranter omkring ICJ. Her er det pro-palæstinensiske demonstranter. (Foto: © Thilo Schmuelgen, Ritzau Scanpix)
  • Også pro-israelske demonstranter har været omkring Haag. (Foto: © Thilo Schmuelgen, Ritzau Scanpix)
1 / 3

ICJ har ikke mulighed for at sanktionere Israel, men det forventes, at hvis de ignorerer ordren, kan de vestlige lande blive nødt til at lægge mere pres på Israel - især de lande, der afgivet løfte om at følge domstolens afgørelse.

Israel har undervejs afvist de sydafrikanske anklager og betegnet dem som "grundløse" og som ondskabsfulde antisemitiske løgne.

- Israels krig er mod Hamas og ikke mod Gazas befolkning, lød det fra det israelske udenrigsministerium i december, der samtidig beskyldte Sydafrika for at samarbejde med en terrororganisation.