Den nye ungarske lov, der forbyder landets skoler og tv-stationer at fortælle om homoseksuelle, transpersoner, biseksuelle og andre LGBT+-personer til børn og unge, er "en skændsel" og i lodret strid med de værdier, som EU-samarbejdet bygger på.
Det er meldingen fra kommissionsformand Ursula von der Leyen, efter at kritikken af den omstridte lov i de senere dage har taget gevaldigt til i styrke.
Senest med striden om aftenens fodboldkamp i München mellem netop Ungarn og Tyskland, hvor de lokale politikere egentlig havde besluttet at oplyse det lokale stadion i regnbuens farver i protest over loven.
Det blev dog efterfølgende afvist af Uefa, som mener, at der er tale om et politisk statement, hvilket ikke er tilladt ifølge det europæiske fodboldforbunds interne regler.
Ursula von der Leyen har nu bedt den ansvarlige EU-kommissær om at sende et brev til Ungarns nationalkonservative Fidesz-regering og redegøre for de juridiske forbehold, Europa-Kommissionen har i forhold loven.
Ifølge EU-lovgivnigen er det allerede i dag ulovligt for medlemslandene at diskriminere folk på baggrund af deres seksuelle orientering. Og det gør den nye ungarske lov helt åbenlyst, mener kommissionsformanden.
- Den er i strid med de grundlæggende værdier i EU: Menneskelig værdighed, lighed og respekt for menneskerettighederne. Vi kommer ikke til at gå på kompromis med disse principper, udtalte hun tidligere på dagen om brevet, der er det første skridt mod en traktatbrudsprocedure, som kan ende med økonomiske sanktioner.
- Som jeg har sagt før, så tror jeg på en europæisk union, hvor man er fri til at være den, man er – og elske hvem man vil.
Flere eksempler
Den nye lov, som blev vedtaget i sidste uge, har endnu engang sat fokus på den ungarske regerings stærkt udskældte kurs over for LGBT+-personer.
Selvom det er tilladt for homoseksuelle at indgå registrerede partnerskaber i Ungarn, har de langt fra de samme rettigheder, som heteroseksuelle par har. Og i de senere år har regeringen med premierminister Viktor Orbán i spidsen indskrænket rettighederne for de ungarere, der er omfattet af LGBT+-paraplyen.
Det har mødt hård kritik fra både EU-institutionerne i Bruxelles, en lang række af de andre EU-hovedstæder og flere menneskerettighedsorganisationer.
Sidste år fik den ungarske regering eksempelvis ændret landets forfatning, så det praktisk talt er blevet umuligt for homoseksuelle par at adoptere. Ungarske børn skal nu opdrages efter en kristen fortolkning af kønsrollerne, hvor "en mor en kvinde, og en far en mand". Det blev efterfølgende betegnet som "en mørk dag for Ungarns LGBTQ-samfund" af Amnesty International.
Derudover vedtog det ungarske parlament sidste år også en lov, der forhindrer transpersoner i at skifte køn i deres officielle papirer.
Kritik fra Danmark
Den nye lov - som ifølge den ungarske regering skal forhindre "promovering" af eksempelvis homoseksualitet og alternative kønsidentiteter over for børn og unge samt beskytte dem mod pædofili - var også genstand for heftig kritik og stor debat, da EU’s europa- og udenrigsministre i går mødtes i Luxembourg.
Her bakkede 16 af dem, herunder også udenrigsminister Jeppe Kofod (S), op om en udtalelse, hvor de i skarpe vendinger tog afstand fra det, som de betegner som en "skamløs form for diskrimination".
- Der er ikke tale om en à la carte-menu, når de kommer til unionens værdier. Vi har et fælles ansvar for at sikre alle EU-borgeres rettigheder, og derfor har vi også en pligt til at tage bladet fra munden og svare igen, når disse rettigheder og værdier bliver knægtet, lød det fra den belgiske udenrigsminister, Sophie Wilmès.
Hun vil nu have Europa-Kommissionen til at bruge alle de redskaber, den har til rådighed, til at sikre, at Ungarn overholder de fælles regler - herunder også at tage den til EU-domstolen.
Orbán: Vi skal beskytte børn mod pædofile
Det er ikke første gang, at Ungarn lægger sig ud med de andre lande for ikke at overholde de grundlæggende rettigheder og demokratiske spilleregler.
Udover at indskrænke rettighederne for LGBT+-personer er den ungarske regering også blevet stærkt kritiseret for blandt andet at indskrænke ytringsfriheden og begrænse dommernes uafhængighed. Det er dog begrænset, hvad man fra EU’s side kan gøre over for medlemslande, der overtræder spillereglerne.
Et af de tungeste redskaber i værktøjskassen er den såkaldte artikel 7-procedure, som i sidste ende kan føre til, at et land mister sin stemmeret i Ministerrådet, hvor landenes regeringer er repræsenteret. Og der er allerede blevet indledt en sådan procedure mod Ungarn.
Det kræver dog enstemmighed blandt alle de andre medlemslande, hvis Ungarn skal have fjernet sin stemmeret. Indtil videre har den polske regering, der også selv er blevet kritiseret sin LGBT+-politik, holdt hånden over den ungarske regering.
Derudover er det også begrænset, hvad Europa-Kommissionen rent lovgivningsmæssigt kan gøre for at styrke LGBT+-rettighederne i medlemslandene. Familieret – det vil sige spørgsmål om alt fra ægteskab og forældrerettigheder til skilsmisse og adoption – er eksmpelvis et område, som de enkelte medlemslande har fuld og hel kontrol over.
Den ungarske premierminister, Viktor Orbán, afviser dog, at der er noget at komme efter. Ifølge ham handler det om "at beskytte børns rettigheder og sikre forældres rettigheder". Og i går sagde landets justitsminister, Judit Verga, at loven ikke fratager nogle ungarere deres rettigheder.
- I er velkomne til at komme til Budapest Pride til juli og se det med jeres egne øjne, sagde hun ifølge Politico.