Demonstranter trænger ind i Makedoniens parlament

Den socialdemokratiske oppositionsleder, Zoran Zaev, er kommet lettere til skade efter slåskamp foran parlamentet.

Demonstranter har indtaget parlamentet i Skopje, Makedoniens hovedstad. (Foto: © ROBERT ATANASOVSKI, Scanpix)

Vrede, nationalistiske demonstranter har her til aften stormet parlamentet i Makedonien.

Det sker efter valget af en etnisk albaner som formand for parlamentet, skriver Reuters og AFP.

Urolighederne er en foreløbig kulmination på længere tids uroligheder i landet, forklarer adjunkt i Balkan-studier på Københavns Universitet Thea Andersen til DR Nyheder.

- Socialdemokratiet med Zoran Zaev i spidsen har dannet flertal med de albanske partier, og det vil den afgående regering simpelthen ikke acceptere. Derfor har Makedonien ikke haft en regering siden december, siger hun.

Den socialdemokratiske oppositionsleder, Zoran Zaev, er her til aften kommet lettere til skade i en slåskamp uden for parlamentet med nogle af demonstranterne.

  • Zoran Zaev, leder af det socialdemokratiske oppositionsparti, forlader parlamentet, efter det blev stormet, med blod løbene ned ad kinderne. (Foto: © Str, Scanpix)
  • Demonstranterne stormede parlamentet efter valget af albanske Talat Dzaferi (i midten af billedet, red) som formand fro parlamentet. Præsident Ivanov har ikke givet mandat til en ny regering. (Foto: © MAJA ZLATECSKA, Scanpix)
1 / 2

Protester siden december

Demonstranter har protesteret i Skopje hver eneste aften siden et valg i december, der gav Zoran Zaevs socialdemokrater det bedste valg i årevis.

Men tilhængere af præsident Gjorge Ivanovs konservative parti, VMRO-DPMNE, vil ikke acceptere udsigten til en koalitionregering mellem socialdemokraterne og albanske partier.

- Der er et meget stort albansk mindretal i Makedonien på helt op til 25 procent, og det betyder, at man politisk set sidder på de albanske minoritetspartiers nåde. Jeg kunne forestille mig, at nationalisterne simpelthen er blevet vrede over, at de har placeret en albansk politiker centralt i den makedonske regering, siger Thea Andersen.

En anden grund til de mange demonstrationer er, at mange makedonere er imod beslutningen om at gøre albansk til et officielt sprog i Makedonien. Mange makedonere mener, at albanere udgør en trussel mod den makedonske identitet.

De to befolkningsgrupper kom tæt på en borgerkrig i 2001. Der er fortsat store spændinger mellem etniske makedonere og albanere.