Demokratiforsker: Svenskerne har et demokratisk problem

Det er udemokratisk, at de øvrige partier i Rigsdagen nægter at samarbejde med det svenske valgs store vinder, siger professor.

Jimmie Åkesson mener, at det er et demokratisk problem, at Sverigedemokraterna bliver holdt uden for indflydelse i Sverige. (Foto: © JONAS EKSTROMER, Scanpix)

Svenskerne var søndag en tur forbi stemmeboksene for at bestemme, hvem der de næste fire år skal lede landet. Valgets store vinder blev Sverigedemokraterna, som løb med 12,9 procent af stemmerne.

Alligevel får formand Jimmie Åkesson og partifælderne ingen reel indflydelse, fordi de øvrige partier i Rigsdagen nægter at samarbejde med det højreorienterede parti.

Sverigedemokraterna er også i den seneste valgperiode blevet udelukket fra medindflydelse, og det er et demokratisk problem, mener en dansk professor, der blandt andet forsker i demokrati.

Uhensigtsmæssigt for Sverige

- Det er bestemt et demokratisk problem, at man udelukker et valgt parti, og det er lige meget, om de har fået otte, 13 eller 23 procent af stemmerne, siger Jørgen Elklit, der er ansat ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

- Helt generelt er det et problem, hvis et opstillet parti, der er blevet valgt, ikke kan repræsentere de vælgere, som har stemt på dem. Det er meningen med et repræsentativt demokrati, og det, de svenske partier gør, er uhensigtsmæssigt for Sverige, mener Jørgen Elklit.

Sverigedemokraterna blev det største parti i 95 af landet 5837 valgdistrikter, og størstedelen, helt præcist 66, af distrikterne ligger i Skåne.

Giv ansvar

I Danmark og Norge har henholdsvis Dansk Folkeparti og Fremskridtspartiet fået politisk medindflydelse, selv om de tidligere har været ildeset af andre partier. Det norske Fremskridtspartiet sidder nu i regering, og ifølge den danske demokratiforsker er inddragelse det eneste rigtige set med demokratiske briller.

- Det drejer sig om at tage partier ind og give dem medansvar, på den måde bliver de ansvarlige. Det undrer mig, at Sverige med deres demokratiske tradition ikke gør det, men det kan jo være, at det ændrer sig, når det politiske arbejde går i gang, siger Jørgen Elklit.

Han minder om, at Dansk Folkeparti og SF i mange år stod langt fra hinanden, men at de to partier nu forsøger at samarbejde med hinanden for at opnå politiske resultater.

- Det viser, at man kan samarbejde på tværs af forskellige partier, og sådan skal det være, når man har et flerpartisystem, mener Jørgen Elklit.

Omkring 800.000 svenskere valgte at sætte deres kryds ved Sverigedemokraterna.