- Jeg er politiker og aktivist, men i Hongkong er der ikke længere mulighed for at gå på gaden eller føre politik. Vi har fået elimineret vores mulighed for at være politikere. Derfor har jeg besluttet mig for ikke at vende tilbage til Hongkong.
Sådan lyder det fra Ted Hui, politiker og demokratiforkæmper fra Hongkong, til DR Nyheder.
Hui er den seneste af flere demokratiforkæmpere fra Hongkong, der har måttet forlade landet på grund af styrets trusler om politisk forfølgelse og lange fængselsstraffe.
Han mener, det er essentielt for den fortsatte frihedskamp i Hongkong, at protestbevægelsens markante stemmer fortsat kan komme til udtryk. Men det kan ikke længere lade sig gøre, så længe de fysisk opholder sig i Hongkong, hvor de bliver udsat for politisk forfølgelse fra byens myndigheder, siger han.
- Jeg er ikke bange for at komme i fængsel. Men jeg er bange for at miste Hongkongs stemme, fortæller Ted Hui, som vil fortsætte kampen for mere demokrati i Hongkong fra sit eksil.
Han fortæller også, at hans hustru og parrets to børn på 6 og 8 år, som indtil i går opholdt sig i Hongkong, nu har forladt byen, og at de befinder sig på ”et sikkert sted”.
Et land, to systemer
- •
Hongkong har i mere end halvandet år været præget af store demonstrationer for demokrati og mod styret i Beijing.
- •
Hongkong, som engang var en britisk koloni, har nemlig været under kinesisk styre siden 1997.
- •
Ved overtagelsen blev Hongkong lovet en vis form for selvstændighed fra Kina, som blandt andet betød, at de bevarede deres ytrings- og forsamlingsfrihed. Men Kina har i de seneste år strammet grebet gevaldigt om Hongkongs demokratiske friheder.
- •
Kina vedtog i juni 2020 en ny, dybt kontroversiel sikkerhedslov for Hongkong, der indskrænker ytringsfriheden markant. Den betyder blandt andet, at det nu er forbudt at kræve uafhængighed fra Kina.
En tydelig strategi
Ted Hui sad selv som folkevalgt politiker i den demokratiske opposition indtil for en måned siden.
Her trak hele oppositionenen sig, efter fire pro-demokratiske parlamentsmedlemmer var blevet smidt ud af den lovgivende samling for at "true den nationale sikkerhed".
Nu er han kommet til den konklusion, at det i hans øjne ville være for risikabelt at tage tilbage til Hongkong - og det er der god grund til, fortæller DR’s Asien-korrespondent, Philip Khokhar. Styret lægger nemlig ikke skjul på, at selv små forseelser kan koste mange måneder bag tremmer, siger han.
- Det, vi har set de seneste mange måneder og i øvrigt også de seneste dage, er, at aktivister og politikere i Hongkongs demokratibevægelse har store juridiske problemer. De bliver tiltalt i nogle sager, som man i Danmark ikke mener burde føre til fængselsstraffe – men det gør de altså i Hongkong.
Senest i går fik aktivisten Joshua Wong 13,5 måneds fængsel for at arrangere og deltage i en ulovlig demonstration. To andre aktivister fik i samme ombæring henholdsvis syv og 10 måneder for samme forseelse.
- Det er helt åbenlyst en strategi fra Hongkong-regeringens side at slå juridisk hårdt ned på de her aktivister. Vi snakker om, at Wong blev dømt for at tale i megafon ved en ikke godkendt demonstration, og det gav 13,5 måneders fængsel, siger Philip Khokhar, som tilføjer, at Hui lige nu er tiltalt i to sager i Hongkong, som kan udløse lignende, lange straffe.
Kom til Danmark på falsk grundlag
Oppositionspolitikeren er lige nu løsladt mod kaution i Hongkong i forbindelse med ni sigtelser, blandt andet efter han tidligere i år kastede ildelugtende materiale i Hongkongs parlament.
Dengang var forsamlingen ved at behandle et forbud mod at fornærme Kinas nationalsang.
På grund af sigtelsen var det faktisk slet ikke tilladt for Ted Hui at forlade Hongkong. Men han fik mulighed for at få udleveret sit pas og tage til Danmark, da en række danske politikere strikkede et program sammen, nogle af mødepunkterne var fiktive møder om klimapolitik, der kunne overbevise de kinesiske myndigheder. Det skriver Politiken.
Men i stedet for klima fortalte Ted Hui i går om Kinas undertrykkelse af menneskerettighederne i Hongkong for medlemmer af Udenrigspolitisk Nævn på Christiansborg.
- Jeg håber, det bliver et wakeup-call
En af de politikere, der hjalp Hui med at komme til Danmark var Uffe Elbæk fra partiet De Frie Grønne. Han har ikke noget problem med, at Hui ikke har tænkt sig at vende tilbage til Hongkong for at blive retsforfulgt.
- Det har jeg ingen problemer med. Kina knægter alle frihedsrettigheder i Hongkong, siger han til DR Nyheder.
- Jeg håber, det her kan være et stort wake-up call, der giver en ny forståelse for, hvad Kina har gang i. Det er et demokratisk samfund, der skal definere spillereglerne og ikke et autoritært regime som Kina.
Afvist af udenrigsministeren
Ted Hui opfordrede i går både EU og Danmark til at lave ordninger, der kan gøre det lettere for Hongkongs aktivister at søge asyl.
Det er uvist, om han selv vil søge asyl, og i så fald, hvor.
Ønsker han det, kan der være gode muligheder i Storbritannien, som er det næste stop på politikerens rejse. Briterne har nemlig ved tidligere lejligheder åbnet sine døre for markante skikkelser fra Hongkongs demokratibevægelse og åbnet op for muligheden for, at visse Hongkong-borgere kan få adgang til britisk statsborgerskab - til stor frustration for de kinesiske myndigheder.
Ted Hui havde håbet på, at han under sit besøg i Danmark ville få mulighed for at mødes med den danske regering, men udenrigsminister Jeppe Kofoed ønskede ikke at mødes med demokratiforkæmperen, da han i går lagde vejen forbi Christiansborg.
Udenrigsministeren ønsker heller ikke at kommentere på Huis beslutning om ikke at vende tilbage til Hongkong, oplyser hans presseafdeling til DR Nyheder.