Demokrater siger klart ja: Mulig rigsretssag mod Trump er rykket tættere på

Et flertal i Repræsentanternes Hus har stemt for at gå videre med undersøgelse, der kan føre til en rigsretssag mod Donald Trump.

Det er godt en måned siden, formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, satte gang i den undersøgelse, som kan føre til en rigsretssag mod Donald Trump. (Foto: © LEAH MILLIS, Scanpix)

Det var nok ikke den store overraskelse - for som den tidligere republikanske politiker, Justin Amash, siger:

- Vi har svoret at bakke op om og beskytte forfatningen, vi har ikke svoret at bakke op om og forsvare Donald Trumps misbrug af præsidentembedet.

Derfor stemte den nu uafhængige politiker samt 231 demokrater ud af i alt 432 medlemmer af Repræsentanternes Hus for en resolution, Demokraterne i denne uge har fremlagt, og som er et skridt tættere på en rigsretssag mod Donald Trump.

Dermed er der nu sat klare rammer for den videre undersøgelse af, hvad der er sket før og efter, at USA's præsident i sommer foretog et kontroversielt opkald til den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj.

En sag, som kan føre til en rigsretssag mod Donald Trump.

Det er en telefonsamtale mellem Ukraine og USA's præsidenter, Volodymyr Zelenskyj (tv.) og Donald Trump (th.), som satte gang i den undersøgelse, der kan føre til en rigsretssag. (Foto: © JONATHAN ERNST, Scanpix)

Demokraterne mener, at Donald Trump har forsøgt at presse Ukraines præsident ved at tilbageholde knap 400 millioner dollars i militærbidrag.

For at Zelenskyj kunne få pengene og muligheden for at mødes med Trump, skulle han til gengæld indvillige i at efterforske demokraten Joe Biden og dennes søn Hunter Biden.

Den tidligere vicepræsident Biden er en af favoritterne til at blive Trumps politiske modstander ved præsidentvalget næste år.

Indblandet i sagen er både diplomater, republikanske politikere, rådgivere i det nationale sikkerhedsråd og præsidentens egen personlige advokat, Rudy Giuliani.

Resolutionen, som er blevet vedtaget, udstikker rammerne for, hvordan undersøgelsen skal fortsætte med blandt andet offentlige høringer, som vil blive tv-transmitteret.

Samtidig vil de republikanske udvalgsmedlemmer også kunne indkalde vidner og indsamle dokumenter.

De første offentlige høringer forventes at finde sted om to uger og flere af de diplomater, der allerede har afgivet forklaring, vil formentlig blive indkaldt igen.

Demokraterne har også ønsket at høre fra blandt andet Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton. Den forhenværende rådgiver har ikke skjult sin utilfredshed med præsidentens måde at håndtere dele af forløbet på.

Foreløbig har han dog meddelt, at han kun vidner, hvis han bliver stævnet.

Nægter at have gjort noget galt

Selv har den amerikanske præsident igen og igen afvist at have handlet forkert, og både han og en række højtstående republikanske politikere har i stedet beskyldt undersøgelsen for at være politisk motiveret og i strid med alle regler.

Rådgiver i det nationale sikkerhedsråd Alexander Vindman forklarede sig for kongres-medlemmerne tidligere på ugen. (Foto: © Nicholas KAMM, Scanpix)

Adskillige personer, rådgivere, diplomater og lignende har allerede afgivet vidneforklaringer, men det er foregået bag lukkede døre, og det har netop været en del af republikanernes kritik.

Men selvom nogle af høringerne nu vil foregå i fuld offentlighed, mener flere republikanere stadig ikke, at undersøgelsen har gang på jord.

Præsidenten sendte før afstemningen en række tweets ud, hvor han kritiserede processen og henviste til det referat af opkaldet, som Det Hvide Hus selv har offentliggjort.

- Læs udskriften, skrev han blandt andet.

Selvom præsident Trump flere gange har omtalt udskriften som en præcis gengivelse af samtalen, er det blot et referat - hvilket også fremgår af dokumentet.

En oberst, der overhørte samtalen, hævder dog, at ord og vendinger er blevet udeladt - noget han forklarede, da han vidnede i begyndelsen af ugen.

Høringer for rullende tv-kameraer

Dagens afstemning er særligt vigtig af to grunde, fortæller Lillian Gjerulf Kretz, DR’s korrespondent i USA.

- For det første har republikanerne længe kaldt det en heksejagt og har kritiseret processen, som indtil videre – helt efter reglerne – er foregået bag lukkede døre, siger korrespondenten, og fortsætter:

- De har krævet en afstemning, og det har de altså lige fået og er nu i større grad tvunget til at samarbejde, siger korrespondenten.

- For det andet så rykker undersøgelsen nu ud i det åbne. Der vil nu blive afholdt offentlige høringer, hvor nøglepersoner for rullende tv-kameraer skal fortælle, hvad de så og hørte - og så kan amerikanerne selv vurdere beviserne i undersøgelsen af præsident Trump.

"En heksejagt"

Reaktionen fra den amerikanske præsident er kommet prompte i kølvandet på resultatet af dagens afstemning.

- Den største heksejagt i amerikansk historie, lyder det fra præsident Trump.

En lignende udmelding kommer fra præsidentens datter og seniorrådgiver, Ivanka Trump, som antyder, at hendes far er omgivet af "fjender og spioner".

Demokraternes præsidentkandidater har et andet indtryk af sagen. Flere af dem er allerede gået til tasterne for at stikke til præsidenten.

Herunder Kamala Harris, senator fra Californien, som mener, at præsidenten skal huske, at han ikke er hævet over loven.